Istraživači sa kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu izjavili su kako pretjerano konzumiranje šećera ne samo da doprinosi globalnoj pandemiji pretilosti, već je i glavni krivac zbog mijenjanja hormona kod ljudi, mijenja metabolizam tijela, podiže krvni tlak i uzrokuje 'ozbiljna oštećenja jetre'.
U članku nazvanom 'Otrovna istina o šećeru' (The Toxic Truth About Sugar) objavljenom u časopisu Nature znanstvenici upozoravaju na činjenicu da se konzumacija šećera u posljednjih 50 godina povećala za čak tri puta i sada opasno doprinosi brojci od 35 milijuna smrti godišnje.
'Dok god javnost misli da je šećer zapravo 'prazne kalorije', i dalje ćemo imati ovaj problem', kaže Dr. Robert Lustig. 'Postoje dobre kalorije i loše kalorije, kao što postoje dobre masti i loše masti, dobre amino kiseline i loše amino kiseline, dobri ugljikohidrati i loši ugljikohidrati. No, šećer je toksičan više od toga koliko kalorija sadrži', tvrdi Dr. Robert Lustig, stručnjak za pretilost djece sa Sveučilišta u Kaliforniji.
Istraživači tvrde kako efekti pretjeranog konzumiranja pića i hrane bogate šećerom oponašaju simptome pretjeranog konzumiranja alkohola, koji se, ističu, pravi od destilacije šećera. Također, upozoravaju kako podučavanje mladih o pravilnoj prehrani i vježbanju vjerojatno neće biti učinkovito te da pravi odgovor leži u porezima i ograničavanju raspoloživosti šećera.
Govorimo o delikatnim načinima da se konzumacija šećera učini manje pogodnijom, a time bi se ljudi udaljili od koncentriranih doza. Ono što želimo jest ljudima povećati izbor proizvodnjom hrane koja nije prepuna šećera, a koja je jeftinija i dostupnija', kazala je Dr. Laura Schmidt.