Pregledavajući 11 primjesa koje se koriste za 'aromu dimljenja' koje se inače koriste u EU zaključili su da je nekoliko njih opasno blizu razini koja može uzrokovati štete ljudskom organizmu.
Europska komisija će zato propisati listu začina za dimljenje koji su sigurni za korištenje u preradi hrane. Oni se naime dodaju hrani kako bi poprimila 'dimljenu' aromu što je u modernoj proizvodnji česta alternativa tradicionalnom dimljenju.
EFSA poručuje da ne može zanemariti zabrinutost povezanu s primjesom Primary Product AM 01, koja se dobiva iz bukve. Drvo se spali pod kontroliranim uvjetima, a vruće isparenje se rastapa u otapalu.
Klaus-Dieter Jany, iz EFSA kaže:"Naš panel je izrazio zabrinutost zbog sigurnosti povezanu s nekoliko primjesa za dimljenje gdje je korištena koncentracija blizu razini koja može uzrokovati negativne zdravstvene efekte."
Iz udruge koja predstavlja proizvođače Food and Drink Federation najavili su da će surađivati s Europskom komisijom i nastojati pronaći način da na siguran način koriste svoje proizvode. Dodali su da su i da je EFSA prethodno potvrdila da je korištenje primjesa sigurnije nego tradicionalna metoda dimljenja.