Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Cornell koji tvrde kako naše tijelo nema mehanizam koji bi primijetio malu promjenu u unosu energije.
Ispitanici koji su za ručak smanjili porciju jela poslije nisu osjećali jaku glad te nisu kompenzirali taj 'manji 'ručak s više kalorija navečer.
'Male promjene u unosu energije mogu pomoći u prevenciji debljanja. Jedan način je konzumacija ručka s kontroliranom unosom kalorije nekoliko puta tjedno', objasnila je Carly Pacanowski, koautorica istraživanja.
Njen je tim pratio unos hrane 17 osoba koje su jedan tjedan jele što god su htjele. Iduća dva tjedna polovica ispitanika je jela ručak s kontroliranim unosom kalorija, dok su za druge obroke mogli pojesti koliko god su htjeli. Zadnja dva tjedna je isti režim prehrane slijedila druga skupina ispitanika.
Dok su jeli ograničenu porciju ručka svi su ispitanici dnevno konzumirali 250 kalorija manje i prosječno izgubili pola kilograma.
'Kroz jednu godinu ovakav bi režim mogao rezultirati s najmanje 11.36 kilograma manje', zaključio je David Levitsky, jedan od autora studije objavljene u časopisu Appetite.
Vezani članci:
arti-201109280120006 arti-201109260143006 arti-201109270585006