Play ponuda

Ruke odaju godine: Što im sve šteti i na koji način ih trebate čuvati

Image
Foto: Thinkstock, Wavebreakmedia Ltd

Staračke pjege nemaju ništa sa starenjem, gentikom ili hormonima

25.9.2016.
11:07
Thinkstock, Wavebreakmedia Ltd
Play ponuda

Čak ako u licu izgledate kao da vam je dvadeset, vaše ruke mogu izgledati jako staro. Istraživanje časopisa Plastic and Reconstructive Surgery utvrdilo je da ljudi većinom mogu pogoditi nečije godine gledajući ruke.

Ako ne planirate cijele godine hodati sa zaštitnim rukavicama, možda je vrijeme da načinite nešto za pomlađivanje ruku.

Evo nekoliko glavnih znakova starenja ruku i koje savjete morate poslušati da zaustavite proces.

Ispupčene vene

shimmer fallback
shimmer fallback

Ruke imaju vrlo malo masti pa i najmanja razgradnja kolagena i elastina, koja se događa prirodno kako starimo, ima veliki utjecaj. Kako gubimo mekano tkivo, vene i tetive izgledaju veće i robustnije. Nisu se promijenile, ali se bolje vide.

I najskuplje kreme ne mogu napumpati koščate ruke, ali medicinski fileri mogu. Hijaluronske kiseline kao Juvederm i Restylane najčešće se koriste na licu, a Radiesse, kožni filer na bazi kalcija koji je Američka agencija za lijekove FDA, odobrila prošle godine, bolje djeluje na ovaj dio tijela. To je proizvod koji lijepo ispunjava to područje. On je mutno bijele boje pa nema šanse da se dogodi diskoloracija koja se može dogoditi kod filera na bazi hijaluronske kiseline.

Radiesse se injektira u ruke u grumenčićima, obično zajedno sa anestetikom i ručno se omekšava. Rezultati traju 9 mjeseci do jedne godine. Postoje neki dokazi da injekcije stimuliraju vlastitu proizvodnju kolagena i elastina pa efekti mogu i dulje potrajati.

Staračke pjege

shimmer fallback
shimmer fallback

Ispravniji naziv bio bi sunčeve pjege jer je za njihovo nastajanje krivo previše sunca. Ruke su izložene suncu cijele godine ne samo ljeti, a malo od nas sjeti se pokriti ih kremom sa zaštitnim faktorom. Staračke pjege nemaju ništa sa starenjem, gentikom ili hormonima. One nastaju samo zbog sunca. Sva štetna ultraljubičasta zračenja vode prevelikoj proizvodnji melatonina koji uzrokuje smeđe mrlje koje se javljaju već u ranim tridesetima i tamne tijekom vremena.

Za početak, stavljajte zaštitnu kremu svaki dan nekoliko puta dnevno. Da bi tretirali staračke pjege, prvo morate naučiti kako spriječiti nastanak novih. Drugi korak je sredstvo za posvijetljivanje.

Za brzo micanje pjega, morate liječniku na laserski tretman. Laserom se cilja smeđa i crvena pigmentacija te potiče proizvodnja kolagena.

Ogrubljela koža

shimmer fallback
shimmer fallback

Oštećenja od sunca, izloženost kemijskim tvarima i prirodni gubitak kolagena i elastina, mogu promijeniti teksturu kože od mekane i glatke prema naboranoj koja je ogrubljela i izgleda kao krep papir. Starija koža proizvodi manje prirodnih ulja, suha je i to je čini grubom.

Svaki dan mažite ruke vlažnom kremom koja ima hijaluronske kiseline, glicerina, arganovog ulja, vitamina E i uree, osobito nakon tuširanja ili pranja ruku. Sredstva za održanje vlage ulaze u kožu i pumpaju je.

Izvrsni su i proizvodi sa retinolom i antioksidansima koji pomažu ponovnom stvaranju kolagena i štite od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Možete još razmisliti o tretmanu laserom kod dermatologa koji bez ablacije skida mrtve slojeve kože.

Crvenilo

shimmer fallback
shimmer fallback

Pranje suđa, kopanje u vrtu i drugi poslovi mogu ruke ostaviti crvenima i iziritiranima. Crvenilo ruku uzrokuju dilatirane krvne žile. Tijekom vremena ovo crvenilo može postati trajno.

Ako redovito dolazite u dodir sa kemikalijama ili čak vodom, nosite zaštitne rukavice. Koristite sapun koji ne nadražuje kožu i svaki puta nanesite hidratantni losion. Zimi, kad koža možda i ispuca, koristite jače kreme. Kod crvenila pomaže i tretman laserom, ali morate znati da ubuduće stalno trebate koristiti zaštitne kreme i nositi rukavice kada ste u doticaju sa agresivnim sredstvima da spriječite daljnja oštećenja.

Ispucali nokti

shimmer fallback
shimmer fallback

Kao i koža tako i nokti tijekom vremena postaju tanji. Grbavi nokti su kao naborana koža i pucaju. Rast noktiju se usporava osobito iza četrdesete. To možda zvuči dobro, ali nokti koji sporije rastu dulje su izloženi dnevnom trošenju.

Za početak, izbjegavajte kemijkalije i vodu i stalno hidratizirajte ruke losionom. Turpijajte nokte samo u jednom smjeru da spriječite trošenje. Imate li grbave nokte, diskolorirane, koji se listaju ili lome, stavljajte sredstvo za poliranje noktiju jer ih lak i odstranjivač laka isušuju. Pokušajte koristiti skidač laka koji nije na bazi acetona.

Hranite oslabljele nokte specijalnim ovlaživačima za zdravlje noktiju i zanoktica, kao uljem slatkih badema ili kokosovim maslacom.

Ako sve to ne pomogne, posavjetujte se sa liječnikom. Neke bolesti kao hipotireoza i nedostatak vitamina pokazuju se na noktima. Liječniku svakako recite ako su vam nokti požutjeli, pocrnili, ako pucaju, listaju se ili imaju bijele mrlje.

Play ponuda
Play ponuda