Ne trebaju svi jednako često mijenjati sve ručnike. Ako često vježbate ili fizički radite pa se prilično znojite, ručnike trebate mijenjati češće nego drugi. No bez obzira čime se bavite, svoj ručnik za kupanje ne biste trebali koristiti duže od tjedan dana. Zbog prašine i stanica kože koje se skupljaju na njemu, oni postaju dobra podloga za razvoj neželjenih mikroorganizama koji, pak, mogu uzrokovati razne boleštine i zdravstvene tegobe.
Sušenje
Ako ste od onih koji ručnik za tijelo koriste u više navrata, nakon korištenja ga objesite tako da se suši. Ni u kom slučaju ga ne bacajte na pod ili na neku drugu podlogu na kojoj će ostati vlažan. Ako nakon teretane ili bazena ručnik ubacujete u torbu, po povratku kući ubacite ga u perilicu rublja jer više nije prikladan za ponovnu upotrebu. Ukoliko ručnik miriše na plijesan u perilicu ubacite i jednu ili dvije šalice alkoholnog octa i jednu šalicu amonijaka. To bi trebalo ukloniti miris plijesni.
Ručnici za ruke
Začudo mnogi češće peru osobne ručnike za kupanje nego one koje koriste za sušenje ruku. A trebalo bi obrnuto. Ljudi imaju tendenciju da koriste ručnike za brisanje ruku i kako bi obrisali mrlje od paste za zube s lica, njima znaju prijeći i preko pazuha, a ponekad i lavabo obrišu njime. Razlog je to što ručnike za ruke treba prati češće.
Ručnici za pranje lica
Male ručnike za pranje lica treba prati češće nego ručnike za ruke jer oni mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima, usnama... Koristite ga najviše dva ili tri puta prije ponovnog pranja.
Pazite na klice
Ako je netko u kućanstvu imao prehladu ili gripu, trebali biste ručnike prati češće. Svaka osoba treba imati svoj vlastiti set ručnika kako bi se spriječilo širenje bakterija.
Kada ih perete u perilici koristite program s najvećom temperaturom vode jer ćete tako uništiti klice i bakterije na njima. Budući da topla voda može uzrokovati blijeđenje, ručnike možete prati po boji.
Kuhinjske krpe
Nedavno kanadsko istraživanje je pokazalo da je su u kuhinji najprljavije kuhinjske krpe, od kojih su mnoge bile kontaminirane E. coli. Stručnjaci stoga napominju da se kuhinjske krpe trebaju prati odvojeno od donjeg rublja i to u vodi koja je toplija od 60 C. Prokuhajte ih kako biste ubili i razne bakterije koje mogu izazvati neugodne simptome trovanja hranom.
Da bi kuhinjske krpe bile čiste i ostatak kuhinje treba prati dezinfekcijskim sredstvima - alkoholni ocat nije loša ideja. A nužno je i redovno prati ruke.
Držite se nekih osnovnih mjera higijene. Primjerice ako krpom brišete mokro povrće ili voće, takvu krpu odmah odvojite za pranje, a nom kojom brišete ruke ne brišite posuđe.