Spas za mjehur – iz vašeg vrta

Rajčice bi mogle ublažiti probleme s mjehurom. Antioksidans pronađen u rajčicama može smanjiti sa starenjem povezano povećanje prostate.

11.6.2013.
7:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Likopen, antioksidans zbog kojeg je rajčica crvena, može smanjiti sa starenjem povezano povećanje prostate i tako umanjiti pritisak na mjehur.

Otkriće će utješiti muškarce koji zbog prostate neprestano trebaju na zahod, posebno noću.

Rajčica, prepuna vitamina, prirodnih antiinflamatorika i drugih korisnih spojeva, već je identificirana kao pomoć u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i raka prostate.

Najnovije otkriće rezultat je studije u Queenslandu u Australiji gdje je ukupno 57 muškaraca u dobi od 40 do 80 godina dobilo ili tablete koje sadrže aktivne sastojke ili identične placebo tablete. Istraživači su otkrili da se broj noćnih odlazaka na WC smanjio za više od trećine, a ukupna funkcija mokraćnog mjehura znatno je poboljšana kod onih koji su uzimali likopen.

I nedavno istraživanje Sveučilišta Cambridge pokazalo je da čak i sintetička verzija likopena ateronon ima jedinstven učinak u poboljšanju fleksibilnosti krvnih žila i smanjenju ukrućivanja arterija. Ian Wilkinson, ravnatelj sveučilišne kliničke jedinice, smatra da bi ateronon mogao biti korisniji od prirodnog likopena jer se lakše apsorbira u tijelo.

Osim toga, i nedavno objavljena studija u Chicagu pokazala je da korisni proteini u stanicama prostate bolje rastu kad je tijelo izloženo likopenu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali