U British Medical Journalu objavljeno je istraživanje koje ukazuje da hrana pržena u maslinovom i suncokretovom ulju nije povezana sa srčanim bolestima.
Autori ističu da je istraživanje provedeno u Španjolskoj, gdje se za prženje koristi suncokretovo i maslinovo ulje, i to samo jednokratno, a ne kruta ulja ili ulje u kojem se prethodno već pržilo.
U zapadnom svijetu prženje je jedna od najčešćih metoda pripreme hrane. Hrana tako postaje kaloričnija jer upije ulje u kojem se prži. Jedete li ovakvu hranu u obilnim količinama, mogu se povećati rizični faktori za razvoj srčanih bolesti, kao što su visoka razina kolesterola i debljina.
Profesorica Pilar Guallar-Castillón iz Autonomnog sveučilišta u Madridu je tijekom 11 godina proučavala metode kuhanja 40.757 osoba u dobi od 29 do 69 godina. Na početku studije nitko od sudionika nije imao srčane bolesti.
Nakon 11 godina zabilježeno je 606 slučajeva povezanih sa srčanim bolestima te 1.134 smrti.
'Željeli smo proučiti utjecaj pržene hrane na pojavu srčanih bolesti u mediteranskoj zemlji u kojoj se maslinovo i suncokretovo ulje najčešće koriste za prženje hrane, a takva se hrana često jede. Veza nije uočena', napisali su autori.
Profesor Michael Leitzmann s njemačkog Sveučilišta Regensburg kaže da je studija srušila mit da je pržena hrana u pravilu loša za srce. Ipak, ističe da učestali prženi obroci mogu ostaviti zdravstvene posljedice. Kad je prženje u pitanju, važna je i količina, ali i ulje koje se koristi za prženje.