Nadležni se slažu da Hrvatska mora imati vrhunski sustav sigurnosti hrane i najviše veterinarsko zdravstvene standarde. Na što najviše treba paziti pri kupnji hrane?
Kad kupujemo meso najvažnije je provjeriti rok trajanja i zemlju u kojoj je meso proizvedeno. Zemlja porijekla, tvrdi mesar Vedran Tepavac, nije bitna.
"Nema nikakve razlike. Znači seljak koji vani uzgaja stoku tretira je isto kao i naši, nema tu sad velike razlike (...) Bitan je prijevoz i da stoka dođe živa ovdje. To je najvažnija stvar", naglašava mesar Tepavac. Jer najgore zaraze mogu se dogoditi kod neprikladnog prijevoza mesa.
Već znamo da neka hrana nije ista na zapadnom i istočnom
tržištu.
Postoje prevare kod pogrešnog etiketiranja, krivotvorenja,
korištenja neodobrenih pojačivača okusa.
"Proizvođači će uvijek pokušati iskoristiti situaciju manjeg nadzora. Međutim i sama ta činjenica da se to otkrilo govori da se sustavi nadzora i kvalitete poboljšavaju", kaže Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore.
U Hrvatskoj je napravljena reorganizacija sustava, zajedno radi 17 inspekcija iz osam ministarstava.
"Sve one preliminarne kontrole koje su bile govore o tome da naši sugrađani apsolutno jedu kvalitetnu i sigurnu hranu", zaključuje glavni državni inspektor Andrija Mikulić.
Pročitajte još:
- Još jedan plus: Mediteranska prehrana smanjuje rizk od razvoja depresije
- Inspirirajte se: tajne jednostavnog i ukusnog roštilja, i poneka neobična jela
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!