Znanstvenici su došli do zaključka zašto je crveno meso povezano s rakom. Kod nekih životinja, uključujući krave i nekoliko vrsta riba, identificiran je gen koji je povezan s dobivanjem raka. Taj gen, nazvan CMAH može uzrokovati formiranje određene vrste šećera u životinjama koji potiče upalu i infekcije kada jedete crveno meso. Upala povećava rizik od tumora. Radije zamijenite crveno meso s peradi kao što je piletina, puretina i patka.
Rak debelog crijeva je uobičajen kod ljudi koji jedu crveno, posebice prerađeno meso. Učestala konzumacija crvenog mesa može uvelike smanjiti kvalitetu života i povećati rizik za teške bolesti.
Što treba izbjegavati prema riječima WHO-a?
Crveno meso odnosi se na svaku vrstu mesa čija je boja prije kuhanja ili pečenja tamnocrvena, što podrazumijeva govedinu, janjetinu i svinjetinu.
(Foto: Pixabay)
"Prerađeno" meso je meso koje se ne prodaje svježe, već se čuva soljenjem, sušenjem, dimom ili drugim postupcima. U ovu kategoriju pripadaju slanina, kobasice, hrenovke, šunka, salama i slično.
(Foto: Pixabay)
Pročitajte još:
- Hrana za mozak: 10 namirnica koje biste trebali jesti za 'jači' mozak
- 'Ako ništa ne promijenimo, rak će uskoro postati svjetska epidemija'
- U siru je spas: znate li od čega sve samo 40 grama dnevno smanjuje rizik?
- WHO potvrdio: mesne prerađevine (slanina, šunke i kobasice) uzrokuju rak!
- Ono što jedete, utječe na vaše raspoloženje - tvrde znanstvenici
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!