Play ponuda

Vrlo učinkovit način za jačanje kostiju

shimmer fallback

Stručnjaci iz Michigan State University došli su do novih saznanja prilikom istraživanja utjecaja probiotika na zdravlje kostiju.

28.2.2013.
8:26
Play ponuda

Istraživanje američkog tima je provedeno na miševima pri čemu su ih autori hranili s Lactobacillus reuteri, probiotičkom bakterijom, te pratili učinak na kostima. Probiotici su bakterije koje su poznate po tome što smanjuju upale u gastrointestinalnom sustavu. Kod kroničnih bolesti crijeva te u drugih bolesti, zbog upale dolazi do smanjenja gustoće kosti. Autori studije su ovim putem željeli ustanoviti da li se probiotici mogu koristiti za povećanje gustoće kosti upravo u takvim slučajevima umjesto lijekova s širokim spektrom nuspojava.

Uzimanje probiotika u periodu od 4 tjedana u muških miševa dovodi do značajnog povećanja gustoće kostiju dok u ženki isti učinak nije uočen.

Novo istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Cellular Physiology te autori naglašavaju kako je istraživanje u ranoj fazi, no, rezultat se smatra važnim za razvijanje terapije osteoporoze koja se neće temeljiti na lijekovima s brojnim nuspojavama.

http://www.vitamini.hr/

Play ponuda
Play ponuda