SAMO UMJERENO / Pripazite na unos soli tijekom blagdana: 'Ako ovo budete jeli, ostavit će ožiljak na vašim krvnim žilama'

Image
Foto: Screenshot YouTube RTS/ Shutterstock

O kojim navikama u prehrani trebamo voditi računa tijekom praznika, otkriva vaskularni kirurg Dario Jocić

23.12.2023.
17:39
Screenshot YouTube RTS/ Shutterstock
VOYO logo

Mijenjanje uvriježenih navika je teško, posebno navika u prehrani tijekom blagdana i obiteljskih okupljanja. Preveliki unos soli znači zadržavanje vode u organizmu, a dodatna tekućina znači veći pritisak u krvnim žilama.

Postoje mjere koje možemo sami poduzeti kako bismo očuvali zdravlje vena i kompletnog sustava krvnih žila, a koje otkriva vaskularni kirurg Dario Jocić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krvnim žilama ovo posebno šteti

"Naše krvne žile su pod većim stresom u ovo doba godine nego inače zbog promjenjivih faktora rizika. Promjenjivi faktori rizika su faktori rizika na koje možemo utjecati i koje možemo promijeniti, a to je svakako jedan od glavnih razloga za pojavu svih kardiovaskularnih bolesti. Prejedanje i unos začinjene hrane je nešto što može opteretiti naš kardiovaskularni sustav u cjelini i dovesti do problema s krvnim žilama", upozorio je doktor Jocić u Jutarnjem programu RTS-a.

Image
JESTE LI ZNALI? /

Mnogi od vas piju ova dva pića, ali ne bi ih trebalo konzumirati ujutro: Mogli biste imati gadne probleme sa zdravljem

Image
JESTE LI ZNALI? /

Mnogi od vas piju ova dva pića, ali ne bi ih trebalo konzumirati ujutro: Mogli biste imati gadne probleme sa zdravljem

"Također fizička neaktivnost koja je povezana s ovim vremenskim razdobljem koje je problematično u smislu velikih promjena u temperaturi. To sve pravi problem našem kardiovaskularnom sustavu. Kada se prejedemo i kada se nezdravo hranimo, ostavljamo ožiljak na našem sustavu. To ne možemo poništiti tako što ćemo pojesti jednu jabuku", objasnio je doktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Što napraviti za vrijeme blagdana

"Zna se koji su principi pravilne prehrane, a to je unošenje što više tekućine, unošenje što više voća i povrća, izbjegavanje začinjene hrane i ugljikohidrata. Sve to trebamo imati na umu kad sjednemo za stol. Važno je i zimi unositi što više vode. Nedovoljni unos tekućine može dovesti do niza problema, ne samo u kardiovaskularnom sustavu, nego i u bubrezima, crijevima, otežanom pražnjenju. Uvijek trebamo biti u plusu s vodom, to je nužno", rekao je doktor Jocić i naglasio da alkohol, kava i sokovi nisu problem ako smo umjereni, piše Mondo.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Branimir je 32 puta darivao krv

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo