Znanstvenike iz WHO-a, zanimalo je koliko točno unos voća i povrća u organizam utječe na smrtnost i razvoj raznih bolesti.
Pregledali su podatke iz 16 različitih studija koje uključuju preko 800.000 ljudi u dobi između 4 i 26 godina, a njihova saznanja su doista zapanjujuća.
Svaki obrok koji obiluje voćem ili povrćem smanjuje rizik smrtnostiod kardiovaskularnih bolesti za pet posto, što znači da dodatna četiri obroka voća ili povrća dnevno smanjuju stopu smrtnosti za čak 20 posto.
Važno je unijeti određenu količinu vitamina i minerala potrebnih za rad organizma i bolji imunološki sustav, a to se vrlo lako može učiniti prehranom umjesto multivitamina i mineralima u raznim oblicima.
Istraživanje iz Londona pokazuje kako konzervirano voće i povrće ne sadrži nikakve zdravstvene koristi. Naprotiv, čak povećava smtrnost za 17 posto, piše radiosarajevo.ba.
Studija je pokazala i da je povrće mnogo zdravije od voća, te da svaka porcija povrća smanjuje rizik od smrti za 16 posto, a porcija voća ga smanjuje za četiri posto