banner

Pretjerana konzumacija alkohola

Trebam li biti zabrinuta zbog muževog redovnog pijenja alkohola? Nije riječ o pijanstvu, ali kad god je s društvom pretjerano pije alkohol, a katkad i radnim danima.

Iako umjerena konzumacija alkohola, vina i piva, može donijeti dobrobiti, puno je više zdravstvenih rizika koje pretjerivanje u alkoholu nosi.

Danas je razvikano kako je čašica do dvije crnog vina korisna za organizam, što je točno, međutim pitanje je koliko ljudi doista staje na čašici vina? Ne zaboravimo na činjenicu je da je zlupotreba alkohola i dalje jedan od glavnih uzročnika bolesti i smrtnosti.

Osim promjena raspoloženja i gubitka koncentracije, alkohol može biti opasan i ako se konzumira s pojedinim lijekovima, a redovna zlouopotreba alkohola dovodi do trajnih oštećenja jetre, dok povremeno pijanstvo može imati za posljedicu smetnje u radu srca, upalu gušterače, napade gihta, napade panike itd.

Problem s alkoholom je i taj što njegovom razgradnjom nastaju štetni spojevi, slobodni radikali u suvišku, a uzrok je i izlučivanju pojedinih minerala i vitamina iz organizma. Najprije dolazi do manjka vitamina B skupine, ali i kalija, magnezija i cinka.

Sve to uvelike pojačava stres organizma i dugotrajno ostavlja štetne posljedice.

Zaključak je, kao i obično, da trebamo zadržati umjerenost. Vidite postoji li način motiviranja supruga za drugačiji oblik zabave, zajedničke aktivnosti i sl., gdje alkohol neće biti neophodan čimbenik. S druge strane, možete ga podsjetiti da se zadrži na prvoj ili drugoj čaši alkohola.

Odgovorila:
Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Povratak na Net.hr