Zdrava prehrana /

Prepoznajte skriveni gluten: Uz ove trikove osjećat ćete se lakše i zdravije bez muke

Image
Foto: Thinkstock

Izbacivanje glutena znači potpuni zaokret u načinu prehrane. Međutim, ključ je u malim trikovima s kojima će prijelaz biti puno lakši, a nećete osjećati glad

6.5.2019.
10:47
Thinkstock
VOYO logo

Odaberite prave žitarice

Pšenica, ječam i raž su popularne žitarice koje sadrže gluten. No, postoje pametne alternative koje će olakšati prijelaz. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birajte: 

  • smeđu rižu
  • kvinoju
  • zob
  • heljdu​

Prirodna zob ne sadrži gluten, ali ponekad ga može biti u tragovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedite raznoliko

Svježe voće i povrće nema glutena. Opasnost kod eliminacije glutena je da naša prehrana postaje siromašna magnezijem i folnom kiselinom. Upravo je zato ključno unositi što više različitih namirnica. 

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

(FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Pokušajte jesti što više svježih namirnica i uključite ih u vaša klasična jela. 

Umjesto tortilje, zamotajte smjesu u salatu. Koristite 'tjesteninu' od tikvice umjesto obične tjestenine, jedite salate, a ne sendviče te kao prilog uzmite povrće, a ne žitarice. 

Očistite ormariće

Pogledajte u kuhinjske kabinete i uklonite sve namirnice koje sadrže gluten. Najbolje je provjeriti etikete i pročitati sastojke. Odbacite onu hranu koja sadrži pšenicu, ječam i raž i pripazite na sladni ocat te sejtan. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Pripazite na pića

Osim u hrani, gluten se može nalaziti i u određenim pićima, a posebno alkoholnim. Pivo je, recimo, tipičan izvor glutena na koji mnogi ne pomisle, a proizvodi se od fermentiranih žitarica. 

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pexels)

Kad pijete alkohol uvijek birajte vino, votku ili gin. Kava, čaj i mineralna voda su dobre opcije, ali eliminirajte shakeove i pakirane smoothieje.

Jedite orašaste plodove

Prehrana bez glutena nerijetko manjka cinka, kalcija i vlakna. Kako biste nadoknadili te nutrijente, jedite više orašastih plodova koji su odličan izvor vitamina i minerala. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Najbolje je konzumirati: 

  • bademe
  • pekane
  • lješnjake
  • pistacij
  • makadamijske orahe

Prepoznajte gluten

Postoje razne vrste pšenice zbog čega je ponekad komplicirano čitati etikete. Skriveni izvori glutena najčešći su uzrok zašto se ljudi i dalje osjećaju loše, iako su uklonili tipične okidače iz prehrane. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Obratite pažnju na durum, einkorn, khorasan pšenicu. Pšenična brašna mogu se zvati i semolina i farina, a te biste vrste trebali izbjegavati. Aditivi poput maltodekstrina i boje u hrani mogu imati tragove pšenice. 

Eliminirajte dodatke

Dodaci hrani ili oni koji se koriste u pripremanju namirnica mogu biti bogati glutenom. Najčešće se gluten nalazi u dodacima jelima poput umaka i marinada.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Izbjegavajte soya umak, dressing na salati, umak za roštilj te teriyaki sos. 

FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo