Odaberite prave žitarice
Pšenica, ječam i raž su popularne žitarice koje sadrže gluten. No, postoje pametne alternative koje će olakšati prijelaz.
(FOTO: Pixabay)
Birajte:
- smeđu rižu
- kvinoju
- zob
- heljdu
Prirodna zob ne sadrži gluten, ali ponekad ga može biti u tragovima.
Jedite raznoliko
Svježe voće i povrće nema glutena. Opasnost kod eliminacije glutena je da naša prehrana postaje siromašna magnezijem i folnom kiselinom. Upravo je zato ključno unositi što više različitih namirnica.
(FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Pokušajte jesti što više svježih namirnica i uključite ih u vaša klasična jela.
Umjesto tortilje, zamotajte smjesu u salatu. Koristite 'tjesteninu' od tikvice umjesto obične tjestenine, jedite salate, a ne sendviče te kao prilog uzmite povrće, a ne žitarice.
Očistite ormariće
Pogledajte u kuhinjske kabinete i uklonite sve namirnice koje sadrže gluten. Najbolje je provjeriti etikete i pročitati sastojke. Odbacite onu hranu koja sadrži pšenicu, ječam i raž i pripazite na sladni ocat te sejtan.
(FOTO: Pexels)
Pripazite na pića
Osim u hrani, gluten se može nalaziti i u određenim pićima, a posebno alkoholnim. Pivo je, recimo, tipičan izvor glutena na koji mnogi ne pomisle, a proizvodi se od fermentiranih žitarica.
(FOTO: Pexels)
Kad pijete alkohol uvijek birajte vino, votku ili gin. Kava, čaj i mineralna voda su dobre opcije, ali eliminirajte shakeove i pakirane smoothieje.
Jedite orašaste plodove
Prehrana bez glutena nerijetko manjka cinka, kalcija i vlakna. Kako biste nadoknadili te nutrijente, jedite više orašastih plodova koji su odličan izvor vitamina i minerala.
(FOTO: Thinkstock)
Najbolje je konzumirati:
- bademe
- pekane
- lješnjake
- pistacij
- makadamijske orahe
Prepoznajte gluten
Postoje razne vrste pšenice zbog čega je ponekad komplicirano čitati etikete. Skriveni izvori glutena najčešći su uzrok zašto se ljudi i dalje osjećaju loše, iako su uklonili tipične okidače iz prehrane.
(FOTO: Pexels)
Obratite pažnju na durum, einkorn, khorasan pšenicu. Pšenična brašna mogu se zvati i semolina i farina, a te biste vrste trebali izbjegavati. Aditivi poput maltodekstrina i boje u hrani mogu imati tragove pšenice.
Eliminirajte dodatke
Dodaci hrani ili oni koji se koriste u pripremanju namirnica mogu biti bogati glutenom. Najčešće se gluten nalazi u dodacima jelima poput umaka i marinada.
(FOTO: Pexels)
Izbjegavajte soya umak, dressing na salati, umak za roštilj te teriyaki sos.