Znanstvenici klinike Cleveland u Las Vagasu otkrili su u preliminarnim istraživanjima kako majstori sommelieri, ljudi koji se bez sumnje pouzdaju u svoj osjet njiha više od bilo koga drugog, imaju manju vjerojatnost oboliti od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti nego ljudi kojima nije posao duboko udisati vinske pare.
Studija je usporedila skenove mozga 13 sommeliera i 13 ljudi s daleko manje zanimljivim poslovima. Znanstvenici su primjetili ključne razlike u određenim dijelovima mozgova sommeliera.
Zadebljanja u mozgu
Kao prvo, kao što se moglo i očekivati, dijelovi mozgova sommeliera koji su bili zaduženi za olifaktornu (mirisnu) mrežu bili su deblji. Uz to, dijelovi mozga koji se bave pamćenjem isto su bili deblji. Što ima smisla, jer se od sommeliera očekuje da se sjećaju ne samo okusa vina, već i zemljopisnog podrućja, povijesti i godine svakog vine.
"Sveukupno, te razlike sugeriraju kako specijalizirana stručnost i trening mogu rezultirati poboljšanjem mozga i duboko u odrasloj dobi", navodi studija. "To je posebno važno zbog područja mozga na koje se odnosi, a koja obično prva napadaju neurodegenerativne bolesti".
Ova posljednja rečenica je najvažnija. Ona zadebljana područja mozgova sommeliera upravo su ona koja su najosjetljivija na gubljenje funkcija kasnije u život. Slijedeći tu logiku: mirišite puno vina - izgradite otpornost na gubitak pamćenja. A onda, nakon što ste ga pomirisali, i popijte to vino, jer su istraživanja pokazala kako i to spriječava Alzheimera.
Sve je ovo jako uzbudljivo, ali istraživanje provedeno na klinici Cleveland daleko je od završenog.
"Iako ne znamo za sigurno, postoji mogućnost da kada je u pitanju mozak, deblje je bolje", rekla je Sarah Banks, jedna od suatorica studije. "Izgleda da, ako imate više moždane tvari u tome području, trebati će više vremena dok ne osjetite posljedice bolesti, ali to je još uvijek nagađanje."
Ipak, radi se o nagađanju vrhunskih stručnjaka.