Počnite misliti na sebe: 12 navika žena sa zdravom kosom

Image
Foto: Thinkstock, didecs

Ostavite se naprava za oblikovanje i sušenje kose i probajte ove jednostavne savjete za zdravu i sjajnu kosu

20.6.2017.
15:00
Thinkstock, didecs
Play logo

Savršena kosa ne dolazi sama od sebe. Mnoge žene zato troše velike svote novaca kako bi pomogle svome vlasištu, ali krajnje je nepotrebno toliko osiromašiti novčanik. Umjesto toga stvorite dnevne navike koje će vam uistinu pomoći.

Izbjegavajte naprave za sušenje i oblikovanje kose

Iskreno, njih ponekad morate koristiti. Michael Dueñas, frizer, preporučuje parne uvijače za kosu koji su nježni prema kosi, ne griju je suviše jako, a grije ih para koja prolazi kroz uvijač. Ukoliko morate koristiti sušilo ili neki drugi aparat za oblikovanje frizure utoliko uvijek koristite zaštitu od topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spavanje na svili

Za razliku od pamuka, glatka površina svilene jastučnice vašu kosu neće ni zapetljati niti oštetiti, već će je ostavit glatkom, objašnjava frizer Marcus Francis.

Održavanje čistoće kose

shimmer fallback
shimmer fallback

Scott Fontana, vlasnik frizerskog salona, tvrdi da svoju kosu morate naučiti slušati. "Dokle god žene koriste kvalitetne proizvode od njih mogu imati samo koristi," objašnjava, "jer to smanjuje ispucale vrhove, daje vlažnost i sjaj kosi."

Jeffrey J. Miller, dermatolog, predlaže da se držite ovih pravila: na dnevnoj bazi perite kosu ako živite u gradu punom zagađenja i vlage ili ako svaki dan vježbate, kosu perite svakih nekoliko dana ako živite u ruralnom području ili u izuzetno suhoj klimi, ako je vaša kosa normalna ili kombinacija suhih vrhova i masnih korijena, kosu perite svaki drugi dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemojte preskakati hidrataciju

Koži je glave potrebna hidratacija kao i koži lica pogotovo ako će to pomoći rastu kose, objašnjava frizerka Riawna Capri te dodaje: "Pravilo je da na kosu nanesete regenerator svaki put kada je perete."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hidratacija, međutim, ne završava jednom kada napustite tuš. Iako ne koristite aparate za oblikovanje kose, na kosu obavezno stavite preparat za zaštitu jer se na taj način kosu štiti od kovrčanja, suhoće i ispucalih vrhova, a time štitite čak i boju.

Ostanite vjerni preparatima koji koristite

Stručnjaci se za kosu slažu da je najbolje držati se pouzdanih proizvoda. Upamtite: vaša kosa ne zna razliku. I dok je savršeno uredu mijenjati stvari dok ste u potrazi za savršenim preparatom jednom kad ga pronađete ne ispuštajte ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilna je prehrana pola bitke

shimmer fallback
shimmer fallback

Prema doktoru Robertu Dorinu ono što jedete igra ključnu ulogu u tome kako vaša kosa izgleda: "Prehrana puna željeza, cinka, omega-3 masnih kiselina i proteina služi kao stimulans za rast kose."

Uzimajte vitamine

Doktor Frank Lipman tvrdi da je zdravlje vaše kose vidljivo iz izgleda vaše kože i noktiju. Ako vaši nokti imaju brazde i/ili su suhi, ako vaša koža ima probleme, šanse su velike i da vaša kosa treba pomoć. Jednom kada u prehranu unesete odgovarajuće vitamine, minerale, aminokiseline i vlakna dobit ćete i gušću i sjajniju i čvršću kosu unutar nekoliko mjeseci, a vaši će nokti i koža također profitirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničite sunčanje

Kako bi smanjili štetne posljedice sunca frizeri predlažu da u svoju kosu stavite regenerator kojeg nije potrebno ispirati i to barem svaki drugi dan. Nanesite ga od sredine dužine kose prema vrhovima jer on pomaže u borbi protiv UV zraka, vjetra i slane vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idete li na plažu na vlažnu kosu stavite zaštitu protiv vrućine sa SPF faktorom te je ponovno nanesite nakon kupanja.

Pazite kako češljate kosu

shimmer fallback
shimmer fallback

Budite nježni, pogotovo, ako naletite na velike čvorove i uvijek češljajte kosu tako da prvo počešljate vrhove.

Redovno odlazite na šišanje, čak i dok puštate kosu

Meri Kate O'Connor, frizerka, kaže da odlazi na šišanje svakih šest do osam tjedana kako bi spriječila ispucane vrhove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristite mlaku vodu za pranje

Voda ne smije biti suviše topla jer to može utjecati na volumen vaše kose te vam može ostaviti mlitave uvojke. Kad je u pitanju ispiranje regeneratora, pravilo je što hladnije to bolje. Hladna voda zatvara sve hranjive sastojke unutar kose, zbog čega vaša kosa izgleda zdravije.

Koristite odgovarajuću količinu proizvoda na odgovarajućim mjestima

Play logo

Nemojte prekriti čitavu kosu sa šamponom ili regeneratorom. Šampon stavite samo na tjeme, tj. tamo gdje vam se kosa najviše masti, vašim vrhovima nije potrebno čišćenje. Regenerator nanesite od sredine duljine kose do vrhova, odnosno tamo gdje je kosa najsuša i podložna lomljenju.

Izvorno: GH

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo