Pakračanin postao invalid zbog austrijskog sira

Željko Pavlović sendvič je kupio na benzinskoj postaji vraćajući se sa službenog puta iz Graza. Zbog bakterije listerije u njemu invalid je od kraja studenoga 2007.

18.2.2010.
14:07
VOYO logo

Lidl u Hrvatskoj nije prodavao zaražene sireve austrijskog Prolactala koji su odnijeli šest života u Austriji i Njemačkoj. No, Željko Pavlović (64), iz Pakraca, sendvič je kupio na benzinskoj postaji vraćajući se sa službenog puta iz Graza. Zbog bakterije listerije u njemu završio je u mirovini kao 80-postotni invalid, piše Večernji list.

"Lidl povlači iz prodaje dvije vrste sira austrijskog proizvođača Prolactal, Hartberg. S obzirom na to da su ti sirevi u trgovinama bili dostupni samo na tržištima Njemačke, Češke i Slovačke, povlačenje se odnosi samo na tržišta tih zemalja. Lidl sporne sireve nije imao u svom asortimanu na hrvatskom tržištu," kažu u hrvatskom Lidlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Pavlović vratio se sa službenog puta sa strašnom mučninom, glavoboljom i proljevom, a ubrzo više nije znao za sebe. Završio je u bolnici, a posljedice će osjećati dok je živ.

64-godišnji Ž. Pavlović, koji se itekako sjeća službenog puta u Graz potkraj studenoga 2007., bio je ondje kao djelatnik Ine. Otada, kaže, uglavnom obilazi liječnike, a prošle godine je kao 80-postotni invalid umirovljen. Sir je pojeo u sendviču koji je kupio na benzinskoj postaji, a ništa drugo nije jeo toga dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavlović je otpremljen na liječenje u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje je u komi bio od 3. do 25. prosinca. U otpusnom pismu, čitamo, navodi se da je bolovao od gnojnog meningitisa te da je dokazano da je uzročnik bolesti Listeria monocytogenes. Nije mogao samostalno disati, pa mu je u dušnik stavljena kanila. Ona mu je trajno oštetila dušnik te je morao na operaciju. Ugrađen mu je komad plastike kako bi mogao samostalno disati, ali nikad kao prije.

"Listeriju možemo izolirati iz tla, vode, probavnog sustava životinja i ljudi te iz hrane. Bolest se širi zbog konzumacije gotove hrane koja se termički ne obrađuje adekvatno", kaže dr. Diana Brlek-Gorski iz HZJZ-a.

Bakterija se najčešće krije u svježem mesu (piletina, puretina...), mesnim proizvodima, gotovim jelima, sirovu povrću, termički neobrađenom mlijeku i proizvodima od takvog mlijeka, ribljim proizvodima koji su neznatno soljeni i sušeni.

Pribor za jelo i ruke moraju biti čisti, namirnice adekvatno termički obrađene i treba ih konzumirati u što kraćem roku od priprave. Pohraniti ih treba prema deklariranim uputama. Ne smije se miješati sirova i gotova hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listerioza se donedavno smatrala bolešću osoba smanjenog imuniteta – kroničnih bolesnika, dijabetičara, trudnica, starijih i djece, no oni su tek najugroženije kategorije. Najčešće se očituje simptomima poput gripe ili proljevom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo