UZROK NASTANKA JOŠ JE NEPOZNAT / Prerano preminula Kasandra bolovala je od endometrioze: Ovo je sve što morate znati o toj bolesti

Image
Foto: Screenshot: YouTube

Pjevačica Kasandra napustila nas je u 54. godini života, nakon duge borbe s opakom bolešću.

22.12.2021.
21:52
Screenshot: YouTube
VOYO logo

Uzrok smrti pjevačice Kasandre do danas nije potvrđen, no poznato je kako je dugi niz godina bolovala od endometrioze.

Image
NEPOZNATA KASANDRA /

Zašto se povukla, kako je živjela bez glazbe i čime je osvajala senzualna kraljica dance scene: 'Da smo barem popili tu kavu...'

Image
NEPOZNATA KASANDRA /

Zašto se povukla, kako je živjela bez glazbe i čime je osvajala senzualna kraljica dance scene: 'Da smo barem popili tu kavu...'

No, što je to uopće endometrioza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endometrioza je kronična bolest koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice. Ta su mjesta najčešće organi unutar zdjelice i trbušne šupljine:

  • jajnici
  • jajovodi
  • ligamenti koji stabiliziraju maternicu
  • mokraćni mjehur
  • tanko i debelo crijevo
  • rektum
  • rodnica
  • kirurški ožiljci (npr. od carskog reza) i dr.

Jednako kao i normalna sluznica maternice i endriometrično tkivo raste, zadebljava i ljušti. Za vrijeme menstruacije, žena s endometriozom krvari ne samo iz maternice, nego i iz svih tih otočića endometrija izvan maternice. Ta nakupljena krv podražuje organe i izaziva iritaciju, grčeve i bol. U slučaju da se pojave vezivne, ožiljkaste priraslice može nastati i kronična bol. Takve priraslice mogu napredovati toliko da ometaju rad organa i dovode do njihove disfunkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi uzrok nastanka još je uvijek nepoznat

Iako se pravi uzrok nastanka ove bolesti i dalje ne zna, postoji nekoliko teorija nastanka bolesti. Poput teorije o retrogradnoj menstruaciji. Naime, za vrijeme menstruacije, krv i komadići tkiva sluznice maternice ne odlaze samo kroz rodnicu van iz tijela, nego manji dio odlazi i kroz jajovode u trbušnu šupljinu. Na taj se način stanice endometrija nastanjuju po raznim organima, rastu i tvore žarišta endometrioze.

Smatra se da veliku ulogu ima genetska predispozicija, kao i djelovanje imunološkog sustava, ali i neki okolišni čimbenici. Ostali čimbenici koji povećavaju mogućnost razvoja endometrioze uključuju prvi porod u dobi iznad 30 godina života, bijelu rasu i nenormalnosti maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra se da od endometrioze boluje 10 do 15% žena reproduktivne dobi. Neke žene nemaju nikakve simptome, a posljedično tome ni ne znaju da boluju od endometrioze.

Liječenje endometrioze

Liječenje ovisi o simptomima koje žena ima, njezinim planovima za trudnoću i životnoj dobi, kao i o proširenosti bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je napomenuto da terapija lijekovima ne izlječuje endometriozu; nakon prekida liječenja bolest se obično vraća. Primjenom terapije mogu se znatno ublažiti simptomi i poboljšati opća kvaliteta života. Terapija je učinkovitija ako se primjeni u ranim stadijima bolesti te je zbog toga jako važno obratiti pažnju na simptome i na vrijeme se javiti ginekologu.

Korištenje oralne hormonske kontracepcije i rađanje, odnosno trudnoća, smanjuju pojavnost endometrioze. Osim toga, bolest se najčešće povlači s menopauzom jer se tada smanjuje količina spolnih hormona u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo