Otkrivena brojna ljekovita svojstva šumskih bobica

Otkriveno je da ekstrakt šumskih bobica (ali samo vrsta aronia) koje sjevernoamerički Indijanci stoljećima koriste kao hranu i lijek, regulira težinu, količinu glukoze u krvi i upale kod štakora

26.4.2010.
12:02
VOYO logo

U našim krajevima plodovi aronije poznati su i kao sibirske borovnice zahvaljujući velikoj otpornosti na mraz. Zreli plodovi aronije odličan su izvor vitamina, naročito vitamina C, vitamina A, vitamina B-kompleksa, betakarotena. Također i visoki sadržaj minerala – kalija, kalcija, željeza, mangana, joda, fosfora odlični su za održavanje zdravlja i poboljšanje općeg stanja organizma. Osim tamnoljubičastih plodova grmova, aronije su često izrazito crvene i omiljena hrana šumskih ptica.

arti-201004120019006Novo istraživanje pokazuje da je riječ o snažnom antioksidantu. Znanstvenike posebno fascinira iznimno visoka razina antocijanina (grč. anthos + kyanos – tamnoplavo). U bobicama se nalaze različite vrste antocijanina, no svi djeluju kao antioksidanti. Jedemo li ih štite naše tijelo od niza štetnih utjecaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitno djelovanje je vjerojatno posljedica snažnog protuupalnog djelovanja antocijanina budući da su nekontrolirani upalni procesi općenito priznati kao zajednička nit kod mnogih raširenih i smrtonosnih bolesti modernog doba. Pokazalo se i da određene vrste antocijanina popravljaju razinu šećera u krvi i funkciju inzulina.

Kako bi bolje razumjeli utjecaj ovih bobica na zdravlje, dr. Bolin Qin i dr. Richard Anderson iz američkog ministarstva za poljoprivredu u Beltsvilleu proučavali su utjecaj ekstrakta na štakorima koji su bili na samom rubu dijabetesa. Nakon što su šest tjedana pili vodu s ekstraktom aronije, ustanovili su da ova grupa štakora teži manje nego kontrolna grupa, ima manje sala, manju razinu glukoze u krvi i manju količinu plasma triglicerida, kolesterola i(LDL) kolesterola nego životinje iz kontrolne grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove promjene teoretski bi trebale smanjiti rizik od dijabetesa i krvožilnih bolesti i kod ljudi. Uza sve to tim je ustanovio da je došlo i do bolje funkcije gena, što bi vjerojatno dovelo do manjeg broja kroničnih upalnih procesa, a možda i manjeg broja tumora.

No, uputa mudrima: sirove bobice su izuzetno gorke, zato ne berite šumske bobice iz svoje blizine, posebno ako niste sigurni o kojoj je vrsti riječ. Konzultirajte se sa stručnjakom, pa bobice s grmova aronije miksajte i dozirajte u voćnim napicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo