Tim istraživača s Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilišta Harvard dizajnirao je prototip maske koja može otkriti čestice koronavirusa u dahu onoga koji ju nosi, javlja RT.

Tehnologija je oblikovana po uzoru na papirnatu dijagnostiku virusa ebole i zika koju je sredinom 2010. razvio profesor inženjerstva MIT-a James Collins, izvijestile su MIT News.

Collins je kasnije dizajnirao senzorski sustav nazvan "SHERLOCK" koji se koristi za otkrivanje nukleinskih kiselina. Tim znanstvenika već je radio na nosivim senzorima, poput maski, kad je prošle godine izbila pandemija koronavirusa, što ih je navelo da preusmjere svoje napore na Covid-19. Opis prototipa maske za otkrivanje virusa objavljen je u ponedjeljak u časopisu Nature Biotechnology.

Kako funkcionira?

Prema istraživačima, sićušni liofilizirani "SHERLOCK" senzori ugrađeni su unutar papirnate maske, tako da mogu zabilježiti virusne čestice u dahu nositelja. Nositelj maske mora pritisnuti gumb koji ispušta vodu iz malog spremnika u maski kako bi aktivirao test. Rezultat je spreman u roku od 90 minuta i radi privatnosti korisnika vidljiv samo na unutarnjoj strani maske.

Znanstvenici su također radili na ugradnji nove metode testiranja u laboratorijske kapute zdravstvenih radnika. Tim je testirao mnoge različite vrste tkanina, uključujući pamuk, poliester, vunu i svilu.