I dok vani vladaju sve nijanse sive, proljeće možemo uprizoriti
na kuhinjskom stolu. Intezivno zelena boja juhe od
špinata neodoljivo podsjeća na mladu proljetnu travu.
No, nije samo boja ono čim je ova juha bogata. Špinat obiluje nutrijentima izuzetno važnima za organizam u ovo doba godine. Bogat je vitaminima K i A, klorofilom, željezom i magnezijem.
(FOTO: Pixabay)
Kod špinata je najbitnije da je svježe ubran, a skuhan se ne smije podgrijavati. S obzirom da je ova juha jako ukusna, za podgrijavanjem neće biti ni potrebe.
Sastojci za četiri osobe:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 veći krumpir
- 500 grama špinata (uklonite stabljike)
- 1 litra povrtnog temeljca
- crni papar, sol
- vrhnje za kuhanje
Postupak:
U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, a zatim češnjak. Dinstajte ih oko pet minuta, pazeći da češnjak ne zagori.
Dodajte krumpir narezan na tanke kolutove i usitnjene listove špinata te dinstajte par minuta, a potom zalijte povrtnim temeljcem, popaprite i posolite te kuhajte dok krumpir ne omekša - oko 15 minuta.
Juhu prelijte u blender, dodajte vrhnje (po želji) i miksajte dok ne postane kremasta. Izlijte ju u tanjure i ukrasite s par kapi vrhnja.
Dobar tek!