Bračni problem koji izluđuje samo jednu stranu

Pitanje čitateljice: Imam kronični problem u komunikaciji sa svojim suprugom. On je često grub, barem njegove šale i način na koji me zna opomenuti.

Tako se razgovaraju i njegovi kod kuće. Meni to isprva nije smetalo, jer ima jako dobrih osobina, pa mi je to čak bilo smiješno kod njega, kako je nezgrapan. Ali sad mi sve više smeta, ne želim da se naša djeca tako razgovaraju. Na granici je uvredljivosti – ponekad. Inače nemamo ozbiljnih problema. Ne znam kako bih mu to objasnila a da me on ozbiljno shvati. I moji roditelji su vrlo glasni u raspravama, a ja sam uvijek mislila da će moj brak biti drugačiji. Kako to popraviti? Kojim riječima? Već sam spominjala ali mi je rekao da sam preosjetljiva. Ksenija

ODGOVOR:

Draga Ksenija,

i sami kažete da vas u početku nije smetao njegov način komunikacije i smisao za humor, čak vam je bilo i simpatično!

Pa onda vas ja moram pitati što se to dogodilo, ili što se promijenilo da vam je to postalo odbojno i uvredljivo? Čini mi se da u početku niste tome pridavali veći značaj i da su vam njegove dobre osobine bile puno važnije.

Da li se on promijenio? Ukoliko je on ostao isti (u smislu da ima i dalje te dobre osobine) onda je razumljivo da ste iz njegove perspektive vi postali preosjetljivi jer vas je upoznao kao osobu kojoj to nije smetalo.

Međutim, bez obzira na sve, mi se tijekom života mijenjamo. Nešto što nam je prije bilo dobro ne znači da nam mora zauvijek biti dobro i prihvatljivo, stoga i vi imate pravo da vam se više ne sviđa takva šala i način razgovora.

Bitno je kako ćete mu pristupiti, jer ukoliko mu prigovarate ili se ljutite teško da ćete išta postići. Sigurna sam da on ne misli ništa loše, već je to samo njegov “stil”, i on je jednostavno takav bio i ostao! Dakle, trebate vašeg muža lijepo zamoliti da pokuša biti blaži u svojoj komunikaciji i humoru i navesti mu dovoljno dobrih argumenata zašto to tražite od njega!

Iva Stasiow, dr. med.
dipl. psihoterapeut

CENTAR ZA PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE
Martićeva 67/3, Zagreb
mob 0912219550 tel 015612251

Povratak na Net.hr