Očistite stvari koje nikad niste mislili čistiti

Ima li smisla prati predmete i aparate koji služe za pranje, poput perilice za rublje ili spužve za pranje posuđa. Kad pročitate što se sve u njima zna nakotiti, poželjet ćete ih sterilizirati.

4.5.2010.
12:05

Perete rublje, suđe, prozore, podove, zavjese, brišete prašinu i glancate parkete, no na nešto ključno ste možda ipak zaboravili. Pogledajte naš popis.

1. Operite perilicu za pranje i sušenje rublja Mislite da to nema smisla? Krivo mislite. Istraživanje u 50 kućanstava u Floridi pokazalo je da se u mašini nalaze visoke koncentracije bakterija coliform, koje su pokazatelj nehigijenskih uvjeta kao i Escherichie coli. Kad su istraživači oprali sterilnu odjeću u 40 posto slučaja izvadili su je kontaminiranu E. coli, a u mašinama je ostalo dovoljno bakterija i da kontaminiraju sljedeće pranje. Najveći rizik od prijenosa bacila zbiva se prilikom vađenja mokrog rublja. Znanstvenici zato preporučaju da na ruke navučete rukavice te u da u mašinu prilikom pranja dodate jedan čep hidrogen peroksida. Za kontrolu bacila dobro je prati odjeću, a posebno donje rublje, na najvećoj temperaturi.

2. Operite madrac Madrac je magnet za skupljanje grinja koje uzrokuju alergije. Stranice madraca svaki mjesec operite vrlo vrućom vodom (60 Celzijevih stupnjeva ili više) i znatno ćete smanjiti jutarnju zagušljivost u sobi.

3. Operite telefon Značajan broj patogenih bakterija i virusa nalaze se na telefonu ili mobitelu, pa se vrlo lako mogu prenijeti na usta.

4. Kante za smeće Posebno one u kuhinji i kupaonici. Isprazniti ih redovno nije isto kao i čistiti ih. Redovito ih izribajte kako se u njima ne bi razmnožavale bakterije.

5. Zavjese oko kade Svaki dan su mokre, i ostaju tako veliki dio dana, što je savršena površina za plijesni. Namočite ih u kanti punoj deterdženta pa dobro izribajte.

6. Perilice za suđe Pogledajte malo pomnije vrata svoje perilice, mnoga su postala uzgajališta plijesni. A isto vrijedi i za gumene rubove vrata na hladnjacima.

7. Podloge za rezanje u kuhinji Na njima se zna naći i 200 puta više klica nego na zahodskoj dasci. Operite ih redovno i pri tome poprskajte s 5-postotnim octom pa ostavite preko noći.

8. Kuhinjske spužve i krpe za čišćenje Iskuhajte ih u vodi ili ostavite svakodnevno 30 sekundi u mikrovalnoj. Obična kuhinjska spužva za pranje suđa može sadržavati 320 milijuna oportunističkih bakterija koje samo čekaju pad vašeg imuniteta.

Prethodni članci:

arti-201003250196006 arti-201004230579006 arti-201003020067006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali