Play ponuda

'Obična tabletica' koju svi imamo, znatno smanjuje smrtnost od raka

shimmer fallback

Britanski znanstvenici tvrde kako aspirin može smanjiti rizik od razvoja te smrtnost od određenih vrsta karcinoma.

6.8.2014.
10:38
Play ponuda

Stručnjaci s Queen Mary University u Londonu, proučavali su preventivnu korist lijeka, koji je javnosti poznatiji kao pomoć za ublažavanje glavobolje.

Znanstvenici kažu kako bi osobe koje uđu u 50-te godine života trebale porazgovarati sa svojim liječnikom koji će im preporučiti manju dozu aspirina za svakodnevno upotrebu jer aspirin može izazvati unutarnje krvarenje.

Profesor Jack Cuzick, voditelj istraživanja, rekao je da nalazi pokazuju kako prednosti konzumiranja aspirina znatno nadmašuju nuspojave.

Znanstvenici su proučavali oko 200 radova koji se odnose na koristi i štetnosti uzimanja aspirina. Otkrili su kako je lijek smanjio broj razvoja i smrtnih slučajeva od raka crijeva, želuca i jednjaka za 30 do 40 posto. Nešto slabiji rezultat, aspirin je pokazao kod smrtnosti od raka dojke, prostate i raka pluća. Kako bi se pokazali pozitivni rezultati, potrebno je lijek uzimati najmanje pet godina.

Istraživnje je predvidjelo da kada bi 1.000 osoba u dobi od 60 godina aspirin uzimalo tijekom 10 godina, bilo bi 16 manje smrtnih slučajeva manje kod oboljelih od raka, jedna smrt manje od srčanog udara i dva smrtna slučaja manje zbog krvarenja.

Play ponuda
Play ponuda