To je jedan od najčešćih problema koji se javljaju tijekom putovanja. Iako će se odlazak u toalet obično riješiti u roku od tri do pet dana, pretpostavljamo da biste ih radije u potpunosti izbjegli. Hrana koju jedete može imati poveznicu s vjerojatnošću da ćete dobiti proljev dok ste na odmoru.
"Putovanje vas izlaže novim izvorima hrane, lokalnim postupcima rukovanja hranom i različitim standardima čistoće", rekla je za HuffPost Leah Silberman, dijetetičarka u Medicinskim uredima Manhattana. "To povećava vaše šanse da dođete u kontakt s infekcijama ili zagađivačima, protiv kojih vaše tijelo možda nije izgradilo imunitet."
Proljev kod putnika mogu uzrokovati različite klice poput bakterija (E.coli, Salmonella), virusa poput norovirusa i parazita. Sve ove klice se šire jedući i pijući kontaminiranu hranu i vodu ili korištenjem kontaminiranog posuđa i pribora za jelo. Bilo da jedete sa švedskog stola ili šetate lokalnom tržnicom hrane, postoji nekoliko pravila prehrane kojih bi se, prema stručnjacima, bilo mudro pridržavati.
1. Sirova riba i meso: Sirovo meso i morski plodovi su "veliko ne-ne" kada putujete u inozemstvo na određena mjesta, prema dijetetičarki Vanessi Rissetto. "Ne možemo znati odakle su došli, koliko su dugo bili vani i kako se s njima postupalo." Lea je za HuffPost rekla da rijetki odresci, tartar, sushi ili sirovi morski plodovi, ili neadekvatno pripremljeno meso, riba i morski plodovi mogu povećati rizik od konzumacije bakterija, parazita ili virusa, što može dovesti do bolesti. Fit for Travel napominje da riba i školjke mogu biti opasni čak i ako su dobro kuhani. Također je rečeno da biste trebali izbjegavati svako meso koje je još crveno ili ružičasto ili ima crveni ili ružičasti sok.
2. pivo, vino i druga alkoholna pića
Salatu i svježe začinsko bilje najbolje je izbjegavati, a to uključuje i ukrase u vašim pićima, poput listova mente u mojitu. Sve je ovo možda oprano u kontaminiranoj vodi. I najbolje je odlučiti se za voćni sok koji dolazi u zatvorenim kutijama.
4. Mliječni proizvodi: Pasterizirani mliječni proizvodi trebali bi biti sigurni za konzumaciju. No namirnice poput sladoleda, kao i sira i jogurta vjerojatno će sadržavati opasne klice poput listerije, salmonele ili E. coli, rekla je Lea. Odaberite dobro poznate trgovce. I mliječne proizvode koji su pohranjeni ili ostavljeni da stoje na sobnoj temperaturi također je najbolje izbjegavati - to može uključivati vrhnje ili mlijeko za vašu kavu ili čaj. Možda biste također željeli preskočiti jela koja sadrže ili nedovoljno kuhana jaja, poput majoneze, nekih umaka ili deserta poput moussea.
5. Brza hrana: Kada se udaljite od švedskog stola u hotelu, kušanje različite ulične hrane može se činiti kao fantastičan način da osjetite okus lokalne kuhinje na mjestu koje posjećujete, ali neki štandovi s hranom možda se ne pridržavaju dobro sigurnosnih praksi poput pranja ruku i provjere temperature hrane. Hrana koja dolazi direktno s roštilja i vruća je, vjerojatno je sigurnija za jelo, ali svakako prođite pokraj štandova za koje se čini da su artikli neko vrijeme stajali vani.
Što učiniti ako dobijete 'putnički trbuščić': Unatoč poduzimanju svih mjera opreza, ponekad je neizbježno da ćete iskusiti tri ili više napadaja proljeva koji je karakterističan za 'putnički trbuščić'. Najvjerojatnije ćete ga dobiti u prvom tjednu putovanja i u mnogim slučajevima nećete trebati posebno liječenje. Bilo da se radi o blagom ili težem slučaju proljeva, trebali biste se pobrinuti da ne dehidrirate pijući puno tekućine kao što su voda, razrijeđeni voćni sokovi ili otopine soli za oralnu rehidraciju.
Krv ili sluz u izmetu, kao i jaki bolovi u trbuhu ili povraćanje, također su znakovi da trebate posjetiti liječnika.
ZAPAMTITE DOBRO / Nutricionisti preskaču ovih pet namirnica na švedskom stolu kako bi izbjegli bolan 'putnički trbuh': Evo kako se hraniti na putu
Od razgledavanja do kupanja i jela u restoranima, vjerojatno imate isplanirane brojne zabavne aktivnosti kada putujete u inozemstvo. Dobiti 'putnički trbuščić' i zapeti u hotelskom WC-u vjerojatno nije jedan od njih.