Što kad pretjerate s omega-3

Omega-3 su polinezasićene masne kiseline koje se nalaze u visokim koncentracijama u ribama kao što su haringe, losos, srdele, ali i u lananom sjemenu, orasima i njihovim uljima.

18.10.2012.
13:41
VOYO logo

Moderna ishrana rezultira da nam često nedostaje omega-3, dok omega-6 masnih kiselina dobijemo obilno najčešće u uljima poput kukuruznog te životinjskog mesa (životinje koje se hrane na otvorenom, prirodnom hranom imaju meso i jaja bogate omega-3 masnim kiselinama).

Omjer omega-6 i omega-3

Upala je biološki proces koji tijelo koristi kako bi se zaliječile ozljede i bolesti. Međutim, nekontrolirane upale povezane su s brojnim bolestima. I dok omega-3 masne kiseline smanjuju upalu u tijelu, omega-6 masne kiseline ih potiču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Sveučilištu Maryland Medical Center objašnjavaju da oni koji konzumiraju prehranu mediteranskog tipa, koja uključuje daleko više ribe i daleko manje mesa, su manje skloni kardiovaskularnim problemima. Ovaj rezultat je posljedica konzumiranja omega masnih kiselina. Naime, više ribe i manje mesa znači više omega-3 i manje omega-6 manje.

Kad pretjeramo s dobrim stvarima

Kao i kod većine prehrambenih dodataka, omega-3 masne kiseline treba koristiti razborito. Pokušaj da se smanji neravnoteža masnih kiselina prisutna u tradicionalnoj zapadnoj prehrani ne bi nas trebala dovesti u suprotnu krajnost, jer i previše omega-3 može izazvati niz zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice

Pretjeramo li s unosom omaga-3, neke osobina koje čine ove masne kiseline korisne za srce, kao što su sposobnost razbijanja krvnih ugrušaka, mogu dovesti do poremećaja krvarenja. Vrlo velike doze omega-3 mogu povećati krvarenje i dovesti do stvaranja modrica. Drugi problem je prisutnost toksina koji se mogu akumulirati u ribljem mesu, iako iz MayoClinic.com objašnjavaju da riblje ulje vjerojatno da sadrži ove štetne tvari.

Doze

The American Heart Association navodi da bi omega-3 masne kiselina trebali uzimati prije svega kroz hranu - jedite ribu dvaput tjedno. U slučaju da imate kardiovaskularne poremećaje, možete uzeti dodatke prehrane omega-3. Preporučuje se da doza ne prelazi 3 g ribljeg ulja dnevno. Pitajte svog liječnika za preporuke u vezi doze, i izbjegavajte dodatke koji uz omega-3 sadrže omega-6 i omega-9. Naime, omega-6 je već prisutna u prehrani, a omega-9 stvara naše tijelo pa nam ne trebaju dodaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo