Istraživanjem 100.000 ljudi ustanovili su kako nema dokaza da su takvi nadomjesci spriječili bolest srca, piše u srijedu BBC.
Britanski stručnjaci kažu da kakvu-takvu koristi od uzimanja nadomjestaka ima tek svaka tisućita osoba.No, svakako preporučuju konzumaciju ribe kao dio zdrave prehrane.
Istraživanje se bavilo isključivo nadomjescima, a ne omega 3 masnim kiselinama izravno iz ribe.Znanstvenici kažu da bi ljudi trebali jesti ribu barem dvaput tjedno, od čega bi jednom trebali konzumirati masnu ribu poput lososa, tune ili skuše.
Omega 3 masne kiseline dodaju se nekim vrstama mlijeka, jogurta i kruha. No, kada je riječ o nadomjescima dobivenima iz ribljeg ulja, dr. Lee Hooper sa sveučilišta East Anglia kaže: "Možemo biti sigurni u zaključak studije koji se protivi uvriježenom vjerovanju da nadomjesci omege 3 štite srce".
(FOTO: Thuinkstock)
Profesor Tom Sanders, nutricionist s King's College u Londonu ističe da važeće smjernice o prevenciji kardiovaskularnih bolesti potiču konzumaciju ribe, više nego uzimanje nadomjestaka."Ova studija ne pruža dokaze da bi smjernice trebali mijenjati", rekao je.
Tim Chico, kardiolog sa sveučilišta Sheffield kaže: "Nekoć su pacijentima koji su doživjeli srčani udar prepisivani ti nadomjesci. No, svima koji ih kupuju savjetijem da svoj novac radije potroše na povrće".
Pročitajte još:
- Ne zaboravite na omega kiseline u trudnoći i tijekom dojenja jer su vrlo važne za bebu i za mamu
- Kako jedenje ribe u djetinjstvu može smanjiti rizik od razvoja raka dojke kasnije u životu?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!