krumpir i sir /

Nije sve tako crno: 'Loša hrana' koja je zapravo dobra za vas

Image
Foto: www.profimedia.hr

Na koju god stranu se okrenete čujete što je zdravo, štetno ili od čega ćete se razboljeti. Jaja uzrokuju kolesterol, zbog krumpira se debljate. Najnovija istraživanja pokazuju da i loše namirnice mogu biti dobre. Kliknite SLJEDEĆA

21.1.2020.
14:40
www.profimedia.hr
VOYO logo

Skidanje tabua

Najnovija istraživanja pokazuju da mnoge takozvane "loše" namirnice zapravo donose velike dobrobiti - poput jačanja mentalne oštrine, izbjegavanje kroničnih bolesti i dugovječnosti. 

"Činjenica je da vas praktički nijedna hrana koju pronađete u trgovini neće ubiti, osim ako nešto ne krene loše ili konzumirate previše", kaže liječnik Aaron Carroll u svojoj knjizi The Bad Food Bible: Why You Can (and Maybe Should) Eat Everything You Thought You Couldn't.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Foto: Pexels)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/prehrana-hrana-vecera-b924c5394539cfb7a3180ff3ca0cba35_view_article_new.jpg?v=22

"Osim ako vam liječnik nije rekao da izbjegavate određene sastojke. Ključna riječ je umjerenost, a ne apstinencija", dalje dodaje, a prenosi Allrecipesi. Dalje donosimo namirnice koje nisu toliko nezdrave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice za doručak

Žitarice često imaju lošu reputaciju zbog toga što su prerađene i s visokim udjelom šećera. Ali to ne znači da trebate preskočiti žitarice, kaže Kristen F. Gradney, glasnogovornica američke Akademije za nutricionizam i dijetetiku. 

"Većina žitarica obogaćena je tako da uključuje 100 posto dnevnih vrijednosti mnogih minerala i vitamina koji su nam potrebni, a obično ih ne konzumiramo", kaže dalje. Zapravo, zdjela obogaćenih žitarica prekrivena mlijekom daje vam dvostruku dozu vitamina D. Potražite cjelovite žitarice bez dodanog šećera koje će biti pune vlakana i proteina.

(Foto: Pixabay)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/zitarice-kase-sastavljene-od-zitarica-u-prvom-redu-heljde-i-zobi-trebale-bi-biti-neizostavne-zimi-bogate-su-vlaknima-vitaminima-b1-b2-brojnim-mineralima-poput-magnezija-zeljeza-cinka-fosfora-lako-probavljive-niskokaloricne-b6e2acc2a98f4241a6e596a04d1437a0_view_article_new.jpg?v=22

Jaja

Godinama su ih krivili za visoke razine kolesterola čime se povećava rizik za razvoj različitih bolesti srca. Sada se zna da su jaja zdrava i da ne podižu kolesterol te da sadrže esencijalne hranjive sastojke poput kolina koji štiti jetru i srce te smiruje živčani sustav.

(Foto: Pexels)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/jaja-su-nutritivno-bogata-namirnica-s-malo-kalorija-jedno-veliko-jaje-ima-72-kalorije-i-cak-sest-grama-proteina-8efec0dcfeed841fafffca43b9cb4d05_view_article_new.jpg?v=22

Sir

Vjerojatno ste godinama slušali kako ćete lako dobiti kilograme i začepit će vam se arterije. "Sir sadrži kalcij, masti i bjelančevine i vitamine A, B12 i minerale", kaže Gradney.

Sirevi s visokim udjelom masnoće poput Briea i cheddara također imaju male količine konjugirane linolne kiseline (CLA) koja pomaže u borbi protiv upala, debljanja i bolesti srca. Još jedan plus: neka istraživanja pokazuju da grickanje sira može pomoći u sprječavanju karijesa.

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/kravlji-sir-ne-krivotvore-ali-13-posto-ima-manje-mlijecne-masti-od-navedenog-njega-se-mijesa-sa-sirevima-druge-vrste-no-u-dva-15-uzoraka-nadjen-je-znatno-manji-udio-onoga-sto-proizvodjac-naveo-na-deklaracijizbog-toga-inspekcija-lani-donijela-rjesenja-o-naplati-troskova-analize-a-podnesen-i-jedan-optuzni-prijedlog-e0bf2c944a7f22333c73c77c8b790985_view_article_new.jpg?v=21

(Foto: Shutterstock)

Krumpir

Prepun bjelančevina, vlakana i vitamina C, krumpir također sadrži ugljikohidrate koji pojačavaju energiju, kao i kalij, magnezij i mnoge druge hranjive tvari. Sve to uz vrlo malo kalorija.

(Foto: Pixabay.com)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/krumpir-ca7991a7c3635116e5bba52e77e09023_view_article_new.jpg?v=39

Kava

Kava je često bila na crnoj listi zbog toga što se smatralo da uzrokuje rak, srčane bolesti, pa čak i da zaustavlja rast. Umjereno ispijanje kave moglo bi čak i produljiti život, pokazalo je veliko istraživanje iz 2015. Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 6 tisuća starijih žena otkrilo je da kofein u kavi može pomoći u zaštiti od problema s pamćenjem.

(Foto: Shutterstock)

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/robusta-kava-jedna-od-dvije-najpoznatije-vrste-kave-ffa80bba36e0e03a8ef9c8a79e98c97b_view_article_new.jpg?v=22
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo