SRETNIJI MIRNO SPAVAJU

NEOBIČNI SAVJET LIJEČNIKA: ‘Želite li kvalitetni san – nemojte dijeliti krevet s partnerom’

Spavanje na kauču u dnevnoj sobi zna biti ‘slatki grijeh’, ali i povod za malu svađu između partnera. Ipak, nova istraživanja pokazuju da razloga za razmirice nema, jer (povremeno) odvojeno spavanje blagotvorno djeluje i na nas i na našu vezu.

Istraživanju stručnjaka sa Sveučilišta u Leedsu i britanske tvrtke Silentnight koja proizvodi krevete i jastuke pokazuje da 29 posto ljudi okrivljuje svoje patnere za probleme sa spavanjem, piše Daily Mail.

5 NAMIRNICA KOJE NE SMIJETE JESTI PRIJE SPAVANJA: Izazivaju noćne more, hrkanje ali i opasnu apneju

“Skoro trećina Britanaca kaže da se ne može naspavati zbog navika i ponašanja svojih partnera u krevetu”, kaže stručnjakinja za spavanje dr. Nerina Ramlakhan.

Problemi imaju različite uzroke – neki su jednostavno nemirni u krevetu, neki hrču, a digitalna era je sa sobom donijela i dosadne pametne telefone.

Ipak, posljedice su iste – nedostatak sna i loš san dovode do niza zdravstvenih problema među kojima su srčani problemi, dijabetes i pretilost.

Sretniji mirno spavaju

Također, poznato je da osjećaj nezadovoljstva, kronični umor i druga stanja koja sa sobom nosi nedostatak sna imaju negativne posljedice na društveni život i odnose s partnerom, a ovo istraživanje ukazuje na to i da oni koji su sretniji u vezi imaju mirniji san.

JEDNOSTAVNA, A UČINKOVITA VJEŽBA: Riješite se hrkanja u šest koraka

Povezanost ide dotle da je običan poljubac za laku noć blagotvoran na to kako ćemo provesti noć u krevetu. Čak 71 posto ispitanika je reklo da mirnije ode u krevet ako im partner na nježan način poželi laku noć, dok je njih 36 posto reklo da izostanak poljupca izuzetno negativno utječe na san.

“Poljubac onoga koga volite prije odlaska na spavanje pomaže da se odvojite od svakodnevnog stresa. Vrijedi i obrnuto, i to za 70 posto ljudi, oni koji kažu ‘volim te’ partneru prije spavanja imaju ugodniji san”, kaže dr. Ramlakhan.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr