Zašto bi trebali poslužiti sirnu platu umjesto klasičnog slatkog deserta? Pa razloga je nekoliko. Osim što su jednostavne za pripremu, one vašoj zabavi daju onaj wow faktor koji će sigurno vašu večeru učiniti nezaboravnim druženjem. Promišljen izbor sireva i dijeljenje plate će oživiti razgovor i sigurno podići atmosferu na vašoj zabavi.
No, za slaganje sirne plate ipak trebate znati nekoliko osnovnih pravila. Bezveze nabacan sir neće impresionirati nikoga, stoga u nastavku pročitajte nekoliko pravila i trikova za profinjene sirne plate…
Ograničite se.
Velika količina različitih sireva nekad stvara kaos, pogotovo ako nikad prije niste kombinirali različite sireve i razmišljali o dodacima (marmelade, sirevi, orašasti plodovi). Za početak se nabolje ograničiti na tri različita sira sa nekoliko prikladnih dodataka… Kako bi procijenili količinu, pretpostavite da će svaki gost pojesti oko 80-100 grama sira.
Sir držite na sobnoj temperaturi.
Aroma sira je najbolje izražena ako se konzumira na sobnoj temperaturi. Izvadite sir i platu iz hladnjaka barem sat vremena prije posluživanja.
Kombinirajte različite teksture i okuse.
Tvrdi sirevi su uvijek omiljen izbor, ali slobodno eksperimentirajte i kombinirajte s ostalim vrstama. Na primjer, meki sirevi su dobra ideja jer sa svojom kremastom strukturom odlično idu uz različite vrste kruha ili krekera.
Pazite na miris.
Ako ste se odvažili i izabrali malo hrabrije sireve s jakim mirisom, preporučamo da takve sireve poslužite odvojeno od plate. Jaka aroma može prijeći i pokvariti okus neutralnijih sireva, stoga je poseban pladanj najpametnija opcija.
Pazite na prezentaciju.
Lijepo aranžirana plata odmah će podići dojmove kod vaših gostiju. Sireve različito narežite, neke na kockice, druge na šnite, treće na prutiće…uz to poslužite šareno voće i orašaste plodove za potpuni vizualni spektakl.
Uz sir poslužite hranu.
Uz fine sireve možete kombinirati zbilja sve i svašta, od voća, džemova, pršuta do orašastih plodova i kruha. Da se ne bi pogubili u moru dodataka, evo kratkog vodiča.
- Uz Bilogorsku goudu poslužite masline, suhe rajčice, jabuke ili kruške.
- Uz Mali gorski ovčji sir poslužite marelice, bademe ili grožđe
- Uz Ricottu poslužite bobičasto voće i med
- Uz Camembert poslužite džem od brusnica
- Uz Podravec poslužite suhe grožđice ili datulje
- Uz Gorgonzolu poslužite marmeladu od šljiva, cherry rajčice ili kivi
- Uz Ribanac poslužite džem od malina, med ili orahe
Ako uskoro planirate organizirati zabavu, isprobajte naše savjete i počastite prijatelje sa zanimljivim sirnim kombinacijama. Još zanimljivih savjeta o siru pronađite OVDJE.