Glavna zadaća vitamina D je regulacija razine kalcija u tijelu, no to mu nije i jedina zadaća. Novija su istraživanja pokazala da je vitamin D važan za plodnost - pokazalo se da su žene koje su imale dovoljnio vitamina D u organizmu prije ostvarivale trudnoću pomoću potpomognute oplodnje, od žena koje su patile od manjka tog vitamina.
Ako tijelu nedostaje vitamin D, ono ne može apsorbirati fosfor i kalcij iz hrane koji su nužni za jake kosti, što dovodi do slabljenja kostiju i brojnih bolesti poput:
Osteomalacije - omekšavanja kostiju zbog poremećaja mineralizacije. Kod djece, odnosno dok kosti rastu, ova se bolest zove rahitis. Jedan od uzroka osteomalacije je manjak vitamina D.
Manjak ovog vitamina u trudnoći može dovesti do
osteomalacije kod trudnice i rahitisa kod novorođenčeta.
Tu su i osteopenija i osteoporoza.
Vitamin D pomaže regulirati kalcij u tijelu koji je potreban za
zdrav i jake kosti i zube.
Simptomi nedostatka vitamina D isti su kao i simptomi nedostaka kalcija. To su:
- bijele mrlje na nokitima
- grčevi u mišićima
- lošije pamćenje
- zbunjenost
- halucinacije
- trnci u rukama, nogama i licu
- depresija
- slabi i lomljivi nokti
- slabe kosti
- kronični umor
- autoimune bolesti (multipla skleroza, Crohnova bolest, reumatoidni artritis)
- Alzheimerova bolest
- neplodnost
- jak PMS
Rizična skupina kada govorimo o manjku vitamina D su:
- trudnice
- dojilje (ako dugi period dojite može doći do manjak vitamina D u organizmu)
- tamnopute osobe (njihova koža ima smanjenu sposobnost apsorpcije vitamina D)
- pretile osobe
- osobe starije životne dobi
- vegani
Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D?
Najbolji način da tijelo opskrbite vitaminom D je izlaganje suncu, no zimi je sunca malo te bi trebalo obratiti pažnju na prehranu.
Manjak vitamina D nadomješta se prilagođavanjem prehrane i izlaganjem suncu dvaput tjedno po pola sata. Treba jesti hranu bogatu ovim vitaminom, a njega ima u namirnicama poput: ribe (losos, bakalar, haringa, sardine, skuša) orašastih plodova morskih plodva mlijeka svejžeg sira žumanjka jajeta gljiva i kvasca.
Upozorenje
Kao što ga može manjkati, tako ga u tijelu može biti i previše, ššto dovodi do prevelike količine kalcija u organizmu te brojnih zdravstvenih problema od mučnine, povraćanja, gubitka apetita, učestalog mokrenja, učestale žeđi pa do trajnog oštećenja bubrega.
Pročitajte još:
- K kao kelj: izuzetno važan vitamin za naše zdravlje, često nepravedno zanemaren
- Pojmovi s kojima se susreću trudnice: folat i folna kiselina. Znate li razliku?
- Anemija: kako povećati željezo u krvi malim promjenama u prehrani
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!