Zapravo, mi smo toliki robovi navika da ćemo se, kada jednom povežemo mjesto s određenom hranom, poput kokica u kinu, uvijek jesti tu hranu na istom mjestu - čak i ako je pokvarena ili ustajala.
Istraživači sa Sveučilišta Južna Kalifornija proveli su test kako bi otkrili razloge prejedanja.
Jednoj grupi ljudi u kinu su dali svježe ispečene kokice, a drugoj tjedan dana stare. Filmofili koji nemaju običaj jesti kokice u kinu, jeli su puno manje ustajalih nego svježih kokica jer im nije godio okus. Ali oni koji inače jedu kokice u kinu, pojeli su istu količinu ustajalih kao i svježih.
Drugim riječima, onima koji imaju naviku jesti kokice u kinu, zapravo je nebitno kakvog su okusa.
'Ljudi obično misle da su njihove prehrambene navike povezane s tim kakvog je hrana okusa. Nitko ne voli hladne, žilave, tjedan dana stare kokice', kaže koautorica studije Wendy Wood. 'Ali jednom kad smo stvorili naviku, više nam nije važan okus hrane. Pojest ćemo istu količinu, bez obzira jesu li svježe ili ustajale.'
Istraživači vjeruju da će studija imati značajan utjecaj na otkrivanje potrebe za prejedanjem, odnosno potrebom ljudi da jedu kada uopće nisu gladni.
Vezani članci:
arti-201109020530006 arti-201109020126006