Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Dobro je znati

NE JEDITE TO NI POD RAZNO! Stručnjak za trovanja otkriva što ne smijete nikada jesti

Bill Marler je odvjetnik koji se već 20 godina bavi slučajevima trovanja. Zbog slučajeva koje je imao, sastavio je popis 6 namirnica koje više ne misli nikada pojesti.

Marler je svoj profesionalni život posvetio ljudima koji su zbog hrane dobili salmonelu, E. coli i slične bolest te je tijekom godina shvatio koje su namirnice glavni krivci, piše Daily Mail.

Prema njegovim iskustvima, najveći krivci su sirova kamenica, voće i povrće koje se prodaje već narezano, sirovi zlatni grah, sirovo meso, sirova jaja i nepasterizirano mlijeko i sokovi.

kamenice

Kamenice su postale posebno opasne posljednjih godina zbog podizanja temperature mora, što pogoduje širenju štetnih mikroba koji onda završe u hrani.

Voće i povrće koje se prodaje narezano također izbjegava kao vrag tamjan jer što je više ruku uključeno u obradu proizvoda, to je veća vjerojatnost kontaminacije.

Vrlo neobično, ali učestalo trovanje hranom dolazi u obliku zlatnog graha, kojeg nikako ne treba jesti sirovog jer nastaje u uvjetima pogodnim za širenje bakterija.

Marler tvrdi i da u restoranima uvijek naručuje isključivo dobro ispečeni odrezak jer bakterije E. coli i salmonela umiru tek na temperaturama višim od 70 stupnjeva Celzijevih.

Iako je rizik zaraze salmonelom zbog sirovih jaja manji nego što je to bio prije dvadeset godina, svejedno ne preporučuje konzumiranje sirovih jaja i proizvoda kao što su majoneza, sladoled i neki kokteli.

Kod nepasteriziranih sokova i mlijeka nije opasno samo piće nego spremnik u kojem se nalaze.

Povratak na Net.hr