Ne bacajte koru luka

Suznih očiju većina kuhara odbacuje koru i vanjske slojeve luka, no nutricionisti upozoravaju da na taj način bacamo važne hranjive tvari.

19.7.2011.
11:17
VOYO logo

Skupina španjolskih i britanskih stručnjaka testirala je supstance iz svakog dijela luka, uključujući koru, vanjske slojeve, korijen i stabljike. Zanimali su ih mogući načini korištenja svakog dijela, uključujući i onog koji smatramo otpadom.

Zaključili su da smeđa kora luka sadrži mnogo vlakana (prvenstveno netopiva vlakna i flavonoide (metabolite biljaka s medicinskom svojstvima). Dva vanjska sloja luka također sadrže vlakna i flavonoide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konzumacija vlakana smanjuje rizik od krvožilnih bolesti, želučano-probavnih tegoba, raka debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i pretilosti", tvrdi Vanesa Benitez, s Autonomnog Sveučilišta u Madridu. Fenoli pomažu spriječiti bolesti srca, a također štite od raka.

Trebali bi dakle koristiti sve dijelove luka, jer su izvor fruktana i sumpornih spojeva. Fruktani su prebiotici, što znači da štite naše zdravlje selektivno stimulirajući rast dobrih bakterija u našim crijevima. Sumporni spojevi smanjuju nakupljanje trombocita te na taj način poboljšavaju krvotok i kardiovaskularno zdravlje, općenito govoreći. Istovremeno, imaju pozitivni učinak na protuupalne sustave sisavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Vezani članci:

arti-201107130240006 arti-201106240656006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo