Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta iz Kalifornije otkrila je ovaj tjedan da crveno meso, uključujući govedinu, svinjetinu i janjetinu, sadrži šećer kojeg prirodno stvaraju životinje koje jedu meso, no ne i ljudi. Šećer identificiran u istraživanju, nazvan Neu5Gc, kod miševa je uzrokovao tumore, a rezultati su osigurali revolucionarno otkriće o tome na koji način konzumacija crvenog mesa među ljudima uzrokuje pojavu karcinoma.
"Dosad, svi naši dokazi koji su povezivali NEU5Gc s rakom, neizravno su predviđali što bi se moglo dogoditi, u prilično umjetnim, eksperimentalnim postavama", otkriva dr. Ajit Varki i dodaje: "Ovo je prvi put da smo direktno pokazali identičnu situaciju kao kod ljudi, hraneći neljudskim Neu5Gc-om i uvodeći anti-Neu5Gc antitijela, čime smo spontano povećali slučajeve karcinoma kod miševa."
No, Varki ističe da iako Neu5Gc potiče rak, on nije izravan uzrok raka kod osoba koje ga unose u tijelo, već je katalizator za mnoge različite vrste raka.
Znanstvenici napominju da umjerena konzumacija crvenog mesa djeluje dobrotvorno na organizam, jer tijelu pruža bjelančevine, vitamine i minerale. No ljudi bi trebali dnevno pojesti 70 grama ili manje crvenog mesa, tvrde zdravstveni stručnjaci.
Inače, ovo istraživanje ruši popularno vjerovanje da je crveno meso kancerogeno zato jer ga ljudi najčešće pripremaju na roštilju, prilikom čega se stvaraju kancerogene kemikalije koje uzrokuju pojavu raka.