Tipičan jogurt iz Grčke proizveden je od ovčjeg ili kravljeg mlijeka, a sadrži samo 57 kalorija na 100 grama.
Jedna od najvećih prednosti mu je da bezmasni prirodni grčki jogurt ima dva puta više proteina od standardnih prirodnog jogurta, ali ukoliko ga kupujete u trgovini, on često puta sadrži više šećera od običnog.
Grčki jogurt pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a osim jutarnjeg doručka, može se koristiti i kao preljev za salate i umake.
Želite li napraviti svoj domaći grčki jogurt, donosimo vam recept kako to učiniti:
Potrebno vam je:
•1 litra svježeg mlijeka •jedan čvrsti jogurt •jedna žlica kiselog vrhnja
Priprema:
Mlijeko skuhajte, a potom ohladite da ostane mlako. U međuvremenu jogurt i vrhnje dobro promiješajte i miješajući dodajte mlakom mlijeku.
Nakon što ste dobro promiješali, posudu poklopite i stavite na toplo da odstoji tijekom noći da bi se oformila željena smjesa. Stavite li ga u hladnjak, dobit ćete čvrsti i rashlađeni jogurt koji u frižideru može stajati sedam dana.
Smjesa je sada spremna da od nje napravite grčki jogurt.
Potrebno vam je:
•Veća cjediljka •jedan ili dva filtera za kavu •litra običnog, čvrstog jogurta •prozirna folija
Priprema:
Cjediljku obložite jednim ili dva filtera za kavu i stavite u zdjelu veću od nje.
U tako obloženu cjediljku stavite litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtera.
Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Nakon osam do deset sati vidjet ćete da se jogurt lijepo iscijedio i u cjedilu vam je ostala smjesa gustog i kremastog grčkog jogurta.