Zbog povišene vrijednosti mokraćnih kiselina tj. gihta mnogi se odriču i omega-3 kiselina koje bi im možda trebale zbog drugih zdravstvenih problema kao što su primjerice povećane vrijednosti kolesterola i triglicerida.
Njihov problem je činjenica što povišenu koncentraciju mokraćne kiseline u tijelu uzrokuje hrana bogata purinima poput mesa i ribe. Točno je da osobe oboljele od gihta moraju izbjegavati uzimanje takve hrane kako bi smanjili razinu mokraćne kiseline, a samim time i intenzitet simptoma. Pojedinci mogu imati koristi ako reduciraju hranu bogatu purinom. To uključuje i pivo i druge alkoholne napitke, inćune, sardine (u ulju), riblju ikru, haringe, kvasac, iznutrice (jetra, bubrezi), grahorice (primjerice, sušeni grah, grašak i sojina zrna), mesne prerađevine, bistre juhe, umake, gljive, špinat, šparoge, cvjetaču i perad. I gubitak težine može pomoći smanjenju stupnja mokraćne kiseline kod ljudi prekomjerne težine.
Purini su molekule koje čine sastavni dio našeg genetskog materijala. Međutim, masne kiseline pa tako i omega-3 masne kiseline u svom sastavu nemaju purine. Stoga i oboljeli od gihta mogu slobodno uzimati 100 % pročišćeno riblje ulje. Štoviše, s obzirom na protuupalni učinak omega-3 masnih kiselina poželjan je njihov svakodnevni unos.
http://www.vitamini.hr/