Najčešće krivotvorene namirnice

Proizvođači se služe trikovima kojima zaobilaze obavezu navođenja pravih sastojaka, a ne tako rijetko podvalit će vam i potpuno krivotvorenu hranu.

24.1.2013.
7:47
VOYO logo

Neprofitna udruga američkih potrošača U.S. Pharmacopeial Convention, koja se specijalizirala za kontrolu hrane, otkrila je da je sve više krivotvorenih sastojaka i proizvoda – od maslinovog ulja do začina i voćnih sokova. Krivotvorenje hrane ove je godine poraslo za čak 60 posto, upozorili su iz USP-a.

Uočili su da je vrlo popularno krivotvorenje soka od šipka, koji se često razrjeđuje sokom od grožđa ili krušaka.

'Šipkov sok pun je visokovrijednih sastojaka, a i cijena mu je visoka. Njegovo je krivotvorenje sve raširenije. Može biti razrijeđen drugim prehrambenim sokovima, dodaje mu se šećer, ili samo voda i šećer', pojasnio je Lipp dodajući da kruže izvješća o potpuno 'sintetičkom soku od šipka' koji ne sadrži nikakve tragove pravog soka.

USP navodi da je tekuću i mljevenu hranu, poput začina, najlakše krivotvoriti. To su prije svega:

1. Maslinovo ulje – često ga razrjeđuju jeftinijim uljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Limunov sok – razrjeđuju ga vodom i šećerom.

3. Čaj – dodaju običnu travu ili listove paprati.

4. Začini – miješaju ih s opasnim prehrambenim bojama koje oponašaju prirodnu boju začina, poput paprike ili šafrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mlijeko, med, kava i sirup su među popularnijima namirnicama na USP-ovoj listi krivotvorene hrane.

Visoko na listi su i plodovi mora, prije svega se podvaljuje jeftinija vrsta ribe umjesto skuplje.

Na delish.comu na listi omiljenih prehrambenih krivotvorina su i:

1. Vino – skupa vina krivotvore se dolijevanjem jeftinijih, ili se dodavanjem začina krivotvori starost ili kompleksnost nekog vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Mljevena kava – Cikorija, prženi kukuruz, slad ili glukoza nisu štetni, ali nisu ni kava, te će utjecati na okus. Kupujte kavu samo u cijelom zrnu i sameljite kod kuće jer je teže sakriti neželjene sastojke u ovom manje prerađenom obliku.

3. Maslinovo ulje – kupujte ga od lokalnih prodavača koje poznajete, a posebno izbjegavajte jeftina uvozna ulja.

4. Med – med iz uvoza zna sadržavati antibiotike ili olovo. Kupujte od medara na sajmovima, odnosno pčelara za koje znate da imaju košnice. Osim toga, u med se dodaje kukuruzni sirup bogat fruktozom ili drugi aditivi koji oponašaju med.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
BITKE OKO TERMOSTATA /

Žene brže osjete hladnoću: 'Odgovor leži u povijesti evolucije'