Kuhani kelj zdraviji je od sirovog, no ako ga pržite u dubokom ulju, bolje se držati onog svježeg.
1. Špinat
Iz kuhanog špinata tijelo će lakše izvući sve hranjive tvari, poput kalcija, željeza, magnezija, luteina, te antioksidanse, poput beta-karotena. Količina kalcija se utrostručuje ako je špinat kuhan.
2. Kelj
Svježi kelj je teže probaviti od kuhanog. No, također je i manje hranjiv. Kod kuhanog se povećavaju razine vitamina A i K, kao i vlakana.
3. Gljive
Kuhane gljive nisu samo zdravije, nego i sigurnije. Postoje neke vrste gljiva koje se mogu jesti samo termički obrađene, a čak i one koje se mogu služiti sirove, poput šampinjona, tijelo teško probavlja. Gljive imaju vrlo tvrdu staničnu strukturu, pa kuhanje čini čuda po pitanju izvlačenja hranjivih tvari, lakše probavljivosti i ubijanja toksina koje mogu sadržavati.
4. Rajčice
Kuhanjem rajčica povećava se količina likopena. Sirove rajčice, s druge strane, otpuštaju samo četiri posto tog antioksidansa, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti i raka.
5. Mrkva
Možda nećete vidjeti u mraku, ali mrkva će vam svakako popraviti vid zahvaljujući visokim razinama beta-karotena, antioksidansa koji tijelo pretvara u vitamin A. Sirove mrkve i beta-karoten tijelo ponekad teško probavlja. No kuhanje razbija tvrdoću povrća i tako povećava njegovu hranjivu vrijednost.