Ova bi vijest na ljubitelje mesa mogla utjecati tako da konačno promijene popis namirnica. Najnovije istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da je konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina povezano s povećanim rizikom smrtnosti.
Švedski su znanstvenici proučavali navike prehrane 74.645 muškaraca i žena da bi ustanovili kakva je povezanost, i imali je uopće, između konzumiranja crvenog mesa i smanjenog životnog vijeka.
Za početak istraživanja, sudionici su odgovorili na pitanja o prehrambenim navikama, konzumaciji alkohola, pušenju, vježbanju i drugim pokazateljima životnog stila i načina življenja. Među pitanjima u upitniku je bilo i onih o različitim vrstama crvenog mesa te koliko često su takvu hranu konzumirali u posljednjih godinu dana.
Među mesnim prerađevinama u upitniku su se našle kobasice, hrenovke, salame i naresci, a među neobrađenim crvenim mesom svježa i mljevena svinjetina, govedina i teletina.
Znanstvenici su podatke prikupljali posljednjih 15 godina, a u tih 15 godina zabilježeno je 16.683 smrtnih slučajeva, što je 20 posto sudionika istraživanja.
U usporedbi s onima koji nikad nisu jeli crveno meso, oni koji su jeli oko 300 grama crvenog mesa i mesnih prerađevina dnevno, životni vijek im je bio smanjen do dvije godine. Kad je riječ o konzumiranju samo mesnih prerađevina, pokazalo se da je 100 grama dnevno povezano s kraćim životnim vijekom za oko devet mjeseci. U osnovi, konzumiranje mesnih prerađevina trebalo bi puno više ograničiti.
'Razlika je između mesnih prerađevina i mesa, što rezultira i različitim učincima na smrtnost. Crveno meso je bogat izvor cinka i prehrambenih proteina, što bi moglo biti povezano s pozitivnim efektom konzumiranja crvenog mesa. S druge strane, za preradu mesa koriste se različiti potencijalno štetni sastojci koji mogu neutralizirati pozitivne učinke hranjivih tvari u mesu', istaknuli su autori studije koji navode i da su nedostaci neobrađenog crvenog mesa nejasni te da je potrebno više istraživanja.