NAJBOLJI VODIČ ZA OPUŠTAJUĆE MASAŽE: / Kako pravilno izmasirati leđa, vrat pa čak i vaginu

Dobra i pravilna masaža leđa, lica, dlanova ili stopala opustit će vaše tijelo, ali i može pomoći u rješavanju raznih tegoba.

30.7.2017.
10:00
Studio-Flamante
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanja su pokazala kako masaža smanjuje razinu kortizola u organizmu. Smanjenje tog hormona utjecat će na spuštanje razine stresa, šećera u krvi ali će i pomoći u jačanju imuniteta. Opuštajuće masaže smanjiti će krvni pritisak i opustiti vaše mišiće.

Postoji mnogo vrsti masaža - aroma masaža, tajlandska, sportska, shiatsu.. Masaža se preporučuje svim osobama koje imaju problema s kralježnicom, mišićnom napetošću, bolovima u mišićima i cirkulacijom.

Opuštajuće masaže leđa, ramena i vrata

Najbolje bi bilo da se za masažu obratite stručnjaku, no i osnovni pokreti vas mogu naučiti da nekoga dobro opustite masirajući mu leđa i vrat. U slučaju da niste sigurni što radite i nakon naših savjeta, nikako ne prepoučujemo da nekoga masirate.

Prije nego krenete s masažom, pripremite osobu koju masirate. Maknite svu neugodu jer je nužno da masirate golo tijelo. Pazite da je osoba dobro postavljena te da ne leži u neudobnom položaju. Trebaju biti opušteni svi udovi. Najbolje bi bilo masirati uz pomoć ulja za masiranje kako bi vam ruke lakše klizile po mišićima.

 1. Nanesite ulje ili losion povlačeći ruke od donjeg dijela leđa prema gore uz kralješnicu, pa se vraćajte prema dolje pokretima prema vanjskim dijelovima leđa. Prođite tako punim dlanovima nekoliko puta. Ne pretjerujte u količini ulja ili losiona, dovoljno je tek toliko da vam ruke klize po leđima osobe koju masirate.
 2. Počnite masažu dugim i sporim pokretima bez pritiskanja. Ovaj dio izgleda kao da gladite osobu ispred sebe. Počnite od donjeg dijela leđa i okrećite dlanove u svim smjerovima. Pritisak neka polako postaje srednje jak. Raširite i skupljajte prste. Masirajte do vrhova ramena. Ovo ponavljajte nekoliko minuta. Ovo će opustiti mišiće i pripremiti ih na dodatni pritisak.
 3. Masirajte čvorove i napeta mjesta. Dodirima ćete osjetiti gdje se nalaze čvorovi. Nikako nemojte jako pritiskati, već nježno masirajte kružnim pokretima. Izrazito pažljivi budite s kičmom i lopaticama. Pazite na reakcije osobe koju masirate i nikako ne pretjerujte s jačinom pritiska.
 4. Nakon jačih pritisaka krenite sa slabijima i igrajte se prstima. Skupite ruke, masirajte prstima i izvodite masažu kao da mravi hodaju. Nakon toga ponovno koristite cijele dlanove u laganim pokretima od dna leđa prema vratu.
 5. Svi pokreti neka idu od dna leđa prema gore jer to najbolje odgovara mišićima. Zamislite kao da izvlačite mišiće pa na temelju toga i pomičite dlanove pri masiranju.

Vaginalna masaža erogenih zona

Yoni masaža jedna je od tantričkih masaži namijenjena ženama. Sastoji se od 30 do 60 minuta stimuliranja stidnih usana, klitorisa i vaginalnog kanala. Cilj masaže je prije svega opuštenost, ugoda, a ne nužno orgazam. Ova masaža odlična je za parove koji žele uljepšati svoj seksualni život jer stvara posebnu ugodu.

Ideja ove opuštajuće masaže je masiranje tijela od glave do pete, uključujući stopala i glavu. Niti jedan dio tijela ne smije ostati netaknut jer se time potiču mnoge erogene zone. Masaža uključuje i lagane dodire između bedara i prelaženje preko klitorisa i vagine. Ova masaža može biti polagana i ugodna predigra za parove.

Masaža dlanova može opustiti cijelo tijelo

Dlanovi i stopala su dijelovi tijela na kojima se nalaze mnogi živčani završetci i energetske točke pa će opuštajuća masaža tih dijelova imati iznimno opuštajući učinak i na ostatak tijela.

Najjednostavniju masažu dlanova možete postići lagano pritišćući palcem druge ruke svaki dio dlana. Masažu izvodite palčevima, a počnite s jagodicama malog prsta. Laganim i kružim pokretima masirajte zglobove i spuštajte se prema dlanu. To ponovite s prstenjakom i ostalim prstima. Ideja je da postavite palac na određenu refleksnu zonu druge ruke i masirate imitirajući pokrete gusjenice bez da podižete palac s površine kože. Posebno masirajte korijen palca. Ako osjetite bol mišića na nekom dijelu dlana, zadržite se malo duže na tom predjelu. Ponavljajte ovo s obje ruke.

Nepravilna masaža može biti opasna

Svaki dio tijela prožet je živcima, pa tako masaža mišića i živaca može utjecati na rad organizma.

Opuštajuće masaže kod kuće, a posebno sportske masaže ne preporučuju se ako:

 • imate problema s kralješnicom
 • patite od lumboishalgije
 • osjetite bolove pri hodanju ili sjedenju

Loše masaže mogu uzrokovati velike probleme, a neki od njih su pucanje mišića, podljevi, pucanje kapilara, tromboza, upale mišića, oštećenje živaca i moždani udar. Pri masiranju nikako ne smijete koristiti frazu "klin se klinom izbija" i agresivno krenuti na čvorove koje osjećate pod prstima. Loša opuštajuća masaža može uzrokovati upalu mišića i ukočenost osobe. Posebna pažnja s masažom mora biti kod dijabetičara i osoba koje imaju visok krvni tlak.

Najčešće greške pri masiranju:

 • snažan pritisak na kriva mjesta
 • krivi smjer masiranja mišića
 • neravan položaj glave za vrijeme masaže
 • ukočene ruke i ramena radi krivog položaja za vrijeme masaže
 • prebrzo masiranje koje ne priprema mišiće za pritisak

Ako se odlučite masirati nekoga budite pažjivi. Također ako se prepustite u nečije ruke, objasnite mu sve probleme koje možda imate, kao i svoje svakodnevne navike. Osoba koja vas masira mora znati koliko se krećete, a koliko sjedite, kako bi bolje mogao razumijeti anatomiju vašeg tijela i vaše mišiće.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali