NAJBOLJI PRIJATELJI: / Da bi smanjili kancerogenost mesa s roštilja dodajte mu pivo

Image
Foto: Thinkstock, warrengoldswain

Želite smanjiti zdravstvene rizike s mesom za roštilj? Samo ga stavite u marinadu s pivom.

29.10.2015.
19:01
Thinkstock, warrengoldswain
VOYO logo

Roštiljanje daje mesu poseban okus, ali to nije bez rizika. Naime, kod roštiljanja oslobađaju se molekule naziva policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) koji negativno utječu na našu DNK i povećavaju rizik oboljenja od raka debelog crijeva kod konzumenta.

Image
SAD JE I SLUŽBENO: /

Kobasice, šunka, salame... mogu prouzročiti rak, a crveno meso - možda

Image
SAD JE I SLUŽBENO: /

Kobasice, šunka, salame... mogu prouzročiti rak, a crveno meso - možda

Ova spoznaja mogla bi rastužiti brojne poklonike roštiljanja, ali ipak nije sve tako crno. Naime, tim znanstvenika sa Sveućilišta u Portu, na čijem je čelu dr. Isabel Ferreira, tvrdi da su pronašli način kako izbjeći navedeni problem i on je krajnje jednostavan – uz roštiljanje samo dodajte pivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate navedenog istraživanja dr. Ferreira objasnila je u članku koji je objavljen u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Naime, spomenuti PAH nastaje iz slobodnih radikala koji se oslobađaju za vrijeme kada su proteini i masti iz mesa izloženi ovoj vrsti termičke obrade. Jedan od načina kako zaustaviti njihovo nastajanje je upotreba antioksidansa koji "pometu" slobodne radikale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokus na terenu

Pivo je bogato takvim antioksidansima u melanoidinom obliku pa su se znanstvenici opskrbili pivskom marinadom, odrescima i krenuli okretati meso.

Jedna od njihovih marinada bila je bazirana na svjetlom (Pilsner), a druga na tamnom pivu. Kako tamno pivo ima više spomenutih antioksidansa od svijetlog, rezultati su pokazali da je meso koje je pečeno u tamnoj marinadi imalo manji udio PAH-a od onog pečenog u svijetloj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kada se peku, odresci bez marinade imaju prosječno 21 nanogram PAH-a, po gramu. Oni marinirani u Pilsneru imaju prosječno 18 nanograma, dok meso koje je bilo u marinadi od tamnog piva ima samo 10 nanograma PAH-a.

Dakle, čini se da su pivo i roštilj zaista idealna kombinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar tek i živjeli!

Economist.com/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo