Pojedini vitamini se ne otapaju u vodi, nego jedino u mastima, stoga umjeren unos dobrih masnoća pomaže u apsorpciji vitamina A, D, E i K te beta karotena. Dobro je znati i da masti usporavaju probavu, pa nakon njihovog unosa duže osjećamo sitost.
Kalena Ross, savjetnica za gastronomiju na BlackboardEats, objašnjava karakteristike dobrih ulja:
1. Kanola ulje
Riječ kanola (canola) izvedena je od riječi Canadian low acid oil. Ulje se dobiva iz sjemenki biljaka Brassica napus L i Brassica campestris L.
Imajte na umu da se proizvod pod nazivom LEAR (repičino ulje s niskim udjelom erukične kiseline) ponekad naziva kanola ulje. Ono je zapravo proizvod križanja više vrsta Brassica juncea. Kanola nije repica, nego je iz porodice biljaka u koju spadaju kelj, brokula i cvjetača.
Kanola ulje smatra se najzdravijim uljem za kuhanje zbog jako niske razine zasićenih masnih kiselina. Osim toga, ima i dosta omega-3 masnih kiselina.
Američka agencija za hranu kaže da je kanola ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama, a nema ni kolesterola, pa je dobro za smanjivanje rizika od srčanih oboljenja. Dobro je i kao izvor vitamina E.
2. Maslinovo ulje
Popularnost maslinovog ulja je zaslužena. Bogato je mononezasićenim masnim kiselinama i polifenolima (prirodnim antioksidansima) koji sprečavaju srčane bolesti. Imajte na umu da zrak, vrućina i svjetlost skraćuju rok trajanja. Držite ga zato u tamnoj boci, na hladnom i tamnom mjestu. Maslinovo ulje je najbolji izbor za salate i morsku ribu. Kuhanje na ulju je također dobro, ali pazite da vatra ne bude prejaka. Ovo ulje je dobrim dijelom odgovorno za zdrav učinak mediteranske prehrane.
3. Ulje kikirikija
Nažalost, ne koristi se dovoljno često. Vrlo je slično maslinovom ulju po kvaliteti. Ima visok sadržaj linolne kiseline, vitamina E i kalija, kao i visok sadržaj folne kiseline, koja pomaže u regeneraciji stanica. Sadrži 20% zasićenih, 50% mononezasićenih i 30% polinezasićenih masnih kiselina. Koristi se za prženje jer dobro podnosi visoke temperature.
4. Ulje sjemenki grožđa
Ovaj iznimno zdrav nusproizvod pri proizvodnji vina dobiva se, naravno, iz zdrobljenih sjemenki grožđa. Umjesto maslinovog, za kuhanje na visokim temperaturama koristite ovo ulje jer bolje podnosi veće temperature. Zdravstvene koristi za krvožilni sustav slične su kao i one koje donosi čaša crnog vina, a sa sobom ne nosi rizik koji po zdravlje ima alkohol.
5. Orahovo ulje
Ima trpak, gorkast ukus i aromu svježe prženih oraha. Može se upotrebljavati za kratko prženje hrane, no nije najbolje za obradu na visokim temperaturama. Ovaj dragulj od ulja donosi alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masne kiseline. Bogato je i vitaminom K, što je odlično za kosti. Obilje višestruko nezasićenih masnih kiselina utječe povoljno na dišni sustav, jetru i žučni mjehur.