Trening koji će vam promijeniti mozak

Kanadski psihijatar i autor bestsellera The Brain That Changes Itself, Norman Doidge, izlaže najnovije spoznaje neuroznanosti i tvrdi da već za 21 dan možete postati sretni i zahvalni.

31.10.2012.
9:05
VOYO logo

Zar možemo trenirati mozak? Pa naravno, tvrdi dr. Norman Doidge te objašnjava snagu koje imaju nove misli.

'Kada biste neprekidno stezali svoju desnu šaku, vremenom bi se mapa mozga za vašu desnu šaku proširila, jer bi se u mozgu stvorile mnoge nove neutralne veze. No kada biste prestali s time i počeli stezati lijevu šaku, mapa za desnu šaku smanjila bi se jer više ne biste upotrebljavali desnu šaku, a umjesto nje narasla bi mapa za lijevu šaku', ističe Norman Doidge. Mozak je poput mišića. Što ga više upotrebljavate, to je deblji. Ako ga prestanete koristiti, on atrofira i smanjuje se. Svaki puta kad promijenite način razmišljanja, mnoge veze koje korespondiraju na stari način gube se, a veze koje korespondiraju na novi način razmišljanja počinju jačati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacite jadanje - postanite sretni i zahvalni

Ako se često jadate izgradili ste mape u mozgu koje procesuiraju negativne misli i emocije. No što ako odlučite drugačije gledati na stvari? Shvaćate da vaše misli utječu na vaše tijelo. Odlučite razmišljati pozitivno i prakticirati zahvalnost. Sad vam se stvaraju nove mape koje procesuiraju vaš novi način razmišljanja. Mape utemeljene na jadanju počinju se smanjivati. U zapanjujuće kratkom vremenskom razdoblju (mnoga istraživanja pokazala su da je riječ o periodu od 21 dan) vaša nova pozitivna mapa zahvalnosti veća je od one zasnovane na jadanju. Na neurološkoj razini, pozitivno razmišljanje i zahvalnost postaju navika. Ti novi načini sad su vam već urezani u mozak i zaista postajete nova osoba.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo