Zaslađivač aspartam moguće da je kancerogen, ali i dalje siguran za konzumaciju, no u umjerenim količinama, objavila su u petak tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kako prenosi HINA. Aspartam je općenito jedan od najpopularnijih zaslađivača u svijetu.
Opasnost od razvoja tumora
Rezultati provedenih dviju stručnih analiza panela WHO-a pokazuju postoje li dokazi da je neka tvar potencijalna opasnost te procjenu koliki rizik u stvarnom životu ta tvar zapravo predstavlja.
Prije objave zaključaka Francesco Branca, voditelj WHO-a za prehranu savjetovao je potrošače da pri odabiru pića ne razmišljaju ni o aspartamu ni o drugim zaslađivačima nego da piju vodu. "Ako se potrošači suoče s odlukom hoće li uzeti Colu sa zaslađivačima ili onu sa šećerom, mislim da treba razmotriti treću opciju - a to je da umjesto toga piju vodu", rekao je Branca.
Mogućnost sadržavanja kancerogenih tvari
Prema rezultatu postoje li dokazi da je neka tvar potencijalna opasnost, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), sa sjedištem u Lyonu objavila je da je aspartam "moguće kancerogen" te postoji mogućnost da izazove tumor.
Kako smatra Zajednički odbor za prehrambene aditive (JECFA) Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sa sjedištem u Ženevi neovisno je o kojoj se količini se radi da bi osoba bila zahvaćena bolešću.
Štetnost aspartama
Rezultati koje je proveo JECFA pokazali su da nema uvjerljivih dokaza o štetnosti aspartama. Prema njihovoj preporuci, još iz 1981., dozvoljena količina konzumacije je ispod 40 mg/kg dnevno, iako regulatori diljem svijeta imaju slične smjernice za svoje stanovništvo.
Nekoliko znanstvenika koji nisu povezani s provedenim analizama reklo je kako su dokazi da aspartam uzrokuje tumor slabi.
Također, i Udruga koja okuplja prehrambene industrije objavila je da su zaključci dva tijela SZO-a pokazala da je aspartam siguran i dobra opcija za ljude koji žele smanjiti šećer u svojoj prehrani.
Konzumacija popularnog zaslađivača
Na temelju prosječnog sadržaja aspartama osoba teška 60-70 kg morala bi popiti više od 9-14 limenki aspartamom zaslađenih gaziranih pića dnevno kako bi premašila dopuštenu granicu, što je oko 10 putaviše od onog što većina ljudi konzumira, rekli su iz WHO-a.
Branca se nadovezao da njihovi rezultati ne pokazuju da bi povremena konzumacija mogla predstavljati rizik za većinu potrošača.
Prema mišljenju Mary Schubauer-Berigan iz IARC-a ovo je zapravo više poziv istraživačkoj zajednici da pokuša bolje razjasniti i razumjeti kancerogenu opasnost koju može ili ne mora predstavljati konzumacija aspartama.
Inače, Reuters je prvi još u lipnju izvjestio da će staviti aspartam u skupinu 2B kao "mogući kancerogen" uz ekstrakt aloe vere i tradicionalno azijsko ukiseljeno povrće.
Iz Panel IARC-a u petak su izvjestili da su svoju odluku donjeli na temelju tri studije u Sjedinjenim Državama i Europi koje su ukazale na vezu između hepatocelularnog karcinoma, oblika raka jetre, i konzumacije tog zaslađivača, pri čemu je prva bila objavljena 2016.
Općenito, brojni liječnici zabrinuti su da moguće kancerogene tvari u aspartamu mogu imati utjecaj na one koji piju dijetalne gazirane napitke da prijeđu na kalorična pića sa šećerom. "Pretilost mnogo veći problem i veći faktor rizika nego što bi aspartam ikada mogao biti", zaključila je Therese Bevers, medicinska direktorica Centra za prevenciju raka pri Sveučilištu Texas MD Anderson Cancer Center u Houstonu.
.