MNOGE ŽENE UMIRU ZBOG NESTRUČNOSTI: / Godišnje se u svijetu izvede 25,5 milijuna rizičnih pobačaja

Image
Foto: Thinkstock
28.9.2017.
16:46
Thinkstock
VOYO logo

Rezultati studije objavljene u stručnome časopisu Lancet "upućuju na potrebu jamčenja sigurnog pristupa pobačaju u skladu sa zakonom, osobito u zemljama s manjim prihodima, kao i potrebu da se rizične metode kojima se nerijetko pribjegava zamijene onim sigurnima".

Istraživanje je proveo WHO u suradnji s američkim institutom Guttmacher, specijaliziranim za reproduktivno zdravlje. Problem je goruć u 62 zemlje svijeta u kojima je rani pobačaj zabranjen i u onima u kojima se može obaviti isključivo ukoliko je ugroženo ženino zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo žena umire zbog nestručnosti

Četvrtina pobačaja u tim se zemljama obavlja metodama koje ugrožavaju zdravlje žene.

"Kada žene i djevojke nemaju pristup kontraceptivnim sredstvima i sigurnoj liječničkoj brizi, često dolazi do ozbiljnih posljedica na njihovo zdravlje i zdravlje njihovih obitelji", rekla je Bela Ganatra, stručnjakinja WHO-a i voditeljica studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Previše žena još uvijek nema pristup zahvatu koji obavlja liječnik specijalist, a nemali ih broj umre od posljedica nestručno obavljenih prekida trudnoće", rekla je.

"Gotovo polovina pobačaja u svijetu smatra se rizičnima. To ne bi smjelo biti tako jer je, sa znanstvenog stajališta, pobačaj jednostavna liječnička intervencija", rekla je dr. Ganatra, upozorivši da je vrlo tijesna povezanost između rizičnog pobačaja i vrlo restriktivnih zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pobačaj treba legalizirati u svim zemljama'

U većini razvijenih zemalja, 87,5 posto pobačaja smatra se sigurnima, a od spomenutih 25 milijuna rizičnih prekida trudnoća godišnje u svijetu ih se čak 97 posto obavi u zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

"Najviše sigurnih prekida trudnoće obavi se u zemljama s manje restriktivnim zakonima, u ekonomski razvijenijim zemljama i onima koje imaju razvijenu infrastrukturu", tvrdi dr. Ganatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urugvaj, Nepal i Etiopija u zadnjih su se nekoliko godina pobrinule za sigurniji pristup prekidu trudnoće, rekla je dr. Ganatra.

Irska u svibnju ili lipnju planira održati referendum o tomu hoće li se ublažiti rigorozni zakoni o pobačaju u toj zemlji, izjavio je u utorak premijer Leo Varadkar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 88 posto prekida trudnoća obavi se u zemljama u razvoju, u kojima je svijest o kontracepciji vrlo niska, rekla je dr. Gilda Sedgh, znanstvenica iz instituta Guttmacher.

WHO smatra da vlade zemalja moraju legalizirati prekide trudnoća kako bi se oni smatrali sigurnima te ih poziva na uvođenje ili unapređenje spolnog odgoja, na pristup kontracepciji te na mogućnost planiranja obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo