Menstrualni ciklus tijekom svakog desetljeća života: Stručnjaci objašnjavaju koji se problemi javljaju i jesu li ozbiljni

Sve ove informacije su nevjerojatno korisne i svaka bi ih žena trebala uzeti u obzir

17.8.2017.
10:00
thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dobivanje menstruacije svakog mjeseca prilično je bolno. Doslovno. A simptome PMS-a više ne želimo ni spominjati. Također, nekad su menstrualni bolovi iznimno jaki, dok su drugi mjesec slabiji, nekad nas boli cijelo tijelo tjedan dana prije nego dobijemo menstruaciju, a nekad nema apsolutno nikakve pripreme.

No, vrlo je vjerojatno da poremećeni ciklusi nisu znak nikakve ozbiljne bolesti, već samo znak starenja...prema tvrdnjama ginekologinje Alysse Dweck. "Postoji to neko nepisano pravilo među ginekolozima gdje se svi slažemo da se menstrualni ciklusi kod žena mijenjaju kroz desetljeća. Ciklusi su većinom uistinu indikatori onoga što se događa s našim zdravljem, ali postoji toliko razlika u ciklusima kod djevojaka u 20-im godinama, tridesetogodišnjakinja i četrdesetogodišnjakinja (i tako dalje)", priča Dweck.

Menstrualni ciklus ovisi o hormonima, pa stoga - bilo što što može na bilo koji način utjecati na same hormone, poput stresa, promjena stila života, zdravstvenog stanja, može isto tako poremetiti normalan menstrualni ciklus. Stoga, da, vaš vam menstrualni ciklus dosta jasno može reći što se točno događa u vašem tijelu.

20-e godine života...

Kao što se i cijelo naše tijelo i cijela naša osobnost mijenjaju kad smo u 20-im godinama života, isto se tako mijenja i naš menstrualni ciklus, logično. I ponekad to može biti indikator našeg zdravstvenog stanja, no, ponekad on nema ništa s tim.

Na primjer, ako počnete uzimati novu metodu kontracepcije, točnije određene kontracepcijske pilule, to može uvelike promijeniti vaš menstrualni ciklus i on bi mogao biti poprilično drugačiji nego što je bio kad ste bile u tinejdžerskim godinama. "Ovisno o tipu kontracepcije koju koristite, početak uzimanja bilo koje vrste kontracepcije će vam količinski značajno smanjiti menstrualno krvarenje, a ponekad ga čak može i u potpunosti zaustaviti", tvrdi Dweck. No, to nije nešto oko čega bismo trebali previše brinuti, kaže. Naravno, ukoliko nam menstruacija ne prestane na više od mjesec dana.

No, kad smo već kod brige i stresa, to pak, tvrde stručnjaci, može biti ogroman faktor koji utječe na menstrualni ciklus i koji uvelike uzrokuje to da slabe signali koje naš mozak šalje jajnicima. A iako je stres danas gotovo sastavni dio života neovisno o dobi, u dvadesetima se količina stresa, za razliku od ranijih godina, definitivno užasno povećava. A sav taj stres, naravno, može utjecati na menstrualni ciklus. Ipak, iako ne možemo baš sve i uvijek pripisivati stresu, on je ogroman faktor koji, pogotovo u 20-im godinama života, znatno utječe na hormone.

Ako pak niste ni pod kakvim stresom, ali vam menstruacija svejedno kasni nekoliko mjeseci (a niste u drugom stanju) ili se pak javlja češće nego li je to normalno, moguće da patite od sindroma policističnih jajnika, disbalansa hormona koji se manifestira u obliku niza manjih cista koje rastu na jajnicima. Često se javlja kod žena u 20-im godinama života, iako vam ovaj sindrom može biti dijagnosticiran neovisno o vašoj dobi. "Iz nekog razloga sve je više djevojaka s ovim sindromom, iako još nismo sasvim sigurni zašto je došlo do povećanja broja slučajeva", objašnjava Dweck. A osim neredovitih mjesečnica, policistični jajnici često se manifestiraju i obliku pretjerane dlakavosti lica i akni.

Ako vam pak menstruacija nestane u potpunosti (a niste niti u drugom stanju niti patite od sindroma policističnih jajnika), to bi mogao biti znak još nekih problema. Ako mjesečnica nestane, moguće je da se to dogodilo jer imate iznimno premalen broj kilograma, iznimno prevelik broj kilograma ili pak patite od poremećaja štitnjače (koji pak također može uzrokovati da menstruacije budu mnogo obilnije nego je to uobičajeno). Za sve ove probleme postoje opcije liječenja, ali ukoliko primijetite da vam menstruacije nisu redovite, trebale biste posjetiti liječnika.

30-e godine života...

"Menstruacija može ukazivati na to kakvog smo zdravstvenog stanja, a u tridesetim godinama života počinju se javljati neki benigni zdravstveni poremećaji", tvrdi Dweck. Neki od najčešćih poremećaja su: fibrom, polipi i benigne izrasline unutar maternice. Iako su svi ovi poremećaji izliječivi, mogu uzrokovati neredovite mjesečnice ili ih pak učiniti iznimno bolnima i obilnima.

Također, u tridesetim godinama svog života mnoge se žene odlučuju na trudnoću. A, ako rodite u 30-ima, vrlo je lako moguće da će to utjecati na vaš menstrualni ciklus. Tako će nakon trudnoće vjerojatno biti potrebno neko vrijeme da se ciklus ponovno unormali, a pogotovo ako nakon trudnoće i dojite. No, ne remeti samo trudnoća menstrualni ciklus, već se to može dogoditi i tijekom planiranja trudnoće (zbog stresa) te ukoliko dođe do (spontanog) pobačaja, tvrdi Dweck.

40-e godine života...

Ništa ne traje vječno, pa tako ni menstrualni ciklusi. Da, mislimo na menopauzu. I iako uvijek mislimo da to dolazi nekad puno, puno kasnije, prvi simptomi, pogotovo preuranjene menopauze, mogu se javiti i 10-ak godina prije nego vam menstruacija zauvijek prestane, objašnjava Dweck. "Zbog toga, moguće je da ćete u ovim godinama primijetiti iznimno velike fluktuacije menstrualnih ciklusa, bilo da vam menstruacija jedno vrijeme uopće ne dođe, ili pak dolazi češće i traje duže nego što je uobičajeno", dodaje.

Naravno, i ovdje možemo zahvaliti našim hormonima. Kad smo mlađe, razine dvaju hormona u našem tijelu - estrogena i progesterona - variraju unutar menstrualnog ciklusa. Jednom kad se približite menopauzi, hormoni više ne slijede uobičajenu rutinu, zbog čega dolazi do promjena u menstrualnom ciklusu, prema podacima American College-a ginekologije i porodništva.

No, osim menopauze, postoji još nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pozornost. I dok ste nekad možda mrzile vježbanje, a sad ste, u 40-ima, ipak odlučile posjetiti teretanu, vježbanje bi također moglo biti uzrok poremećaja u menstrualnom ciklusu, tvrdi Dweck. Iako, to se može dogoditi u bilo kojem periodu života, samo što je problem najjači kod žena koje tijekom života nisu bile previše fizički aktivne, a onda u relativno kasnijim godinama života naglo počnu vježbati i baviti se fizičkim aktivnostima koje su jednostavno prezahtjevne za njihov organizam.

Ipak, postoji mogućnost da promjene u menstrualnom ciklusu u 40-ima znače i nešto puno ozbiljnije. "Rak maternice je nešto što se potencijalno može pojaviti. Iako je to iznimno rjetko, nije toliko neuobičajeno da se u ovom periodu života javljaju prekancerozne stanice koje mogu uzrokovati probleme s menstrualnim ciklusom. Stoga, ako vam menstruacije odjednom postanu iznimno obilne ili nenormalne, posjetite liječnika."

50-e godine života (pa nadalje)...

Medicinskim terminom rečeno, menopauza je nastupila jednom kad menstruacija u potpunosti prestane dolaziti godinu dana. Ako pak ponekad krvarite i nakon što ste ušle u menopauzu, to bi mogao biti ozbiljan znak za uzbunu i trebale biste se odmah obratiti svom liječniku.

Na što paziti neovisno o tome u kojem ste periodu života?

Iako ne postoji takvo što poput "tipične menstruacije", menstrualni ciklusi u prosjeku traju između 21 i 36 dana, a krvarenje traje od nekoliko (2-3) do tjedan dana.

Također, jasno je da vam menstruacija neće doći baš svaki mjesec u točno identično vrijeme, i to je okej, ali ipak postoje određeni trenuci kad biste trebale posjetiti liječnika (osim ovih gore navedenih). Uglavnom, to bi trebalo biti ukoliko: niste imale mjesečnicu više od tri mjeseca, imate užasno bijesne ispade tijekom PMS-a, bolovi u trbuhu su neizdrživi, između mjesečnica primijetite slabije ili jače krvarenje, ili ako su vam pak mjesečnice toliko jake da tampone ili uloške morate mijenjati svakih sat vremena (ili manje).

Također, normalno bi bilo da s vremenom menstruacije postaju sve manje i manje bolne, a ako vam se dogodi suprotno i bolovi se s vremenom sve više povećavaju, posjetite liječnika. Također, svom ginekologu uvijek detaljno ispričajte što vas muči, kako bi vas on mogao liječiti na pravilan način. I zadnje, ali zapravo najvažnije od svega - odlazite na redovite ginekološke preglede barem svakih godinu dana!

Izvor: Redbook Magazine

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali