Maslinovim uljem protiv upale uha

Prije nego napuni tri godine gotovo 75 posto djece dobije barem jednom upalu uha. No iako je riječ o bolesti od koje prije svega obole mala djeca, bakterije i virusi ne štede ni odrasle.

Infekcije koje izazivaju upalu grla, prehladu ili druge probleme s disanjem mogu uzrokovati i bol, osjećaj začepljenosti ili “punoće” u uhu, oslabljen sluh, a u nekim slučajevima i curenje iz uha. Simptome upale srednjeg uha.

Zašto su djeca sklonija upali srednjeg uha?

Dječji organizam i imunološki sustav još se razvija pa nije spreman za borbu s infekcijama. Drugi razlog ima veze s Eustahijevom cijev smještenom u dječjem uhu. Riječ je o malom “hodniku” koji spaja gornji dio grla sa srednjim uhom. Dječja Eustahijeva cijev je kraća i ravnija nego u odraslih. To omogućava lakši ulazak mikroorganizama u srednje uho, uzrokujući infekciju. A ona može dovesti do upale srednjeg uha.

Istraživanja su pokazala kako se upala uha češće razvija kod dojenčadi koja se hrani putem bočice. Za razliku od njih, dojeni mališani puno rjeđe dožive upalu srednjeg uha. Najbolja nada za izbjegavanje infekcije uha je razvitak cjepiva protiv bakterija koje najčešće uzrokuju upale srednjeg uha.

Djeca koja pohađaju vrtiće, kao i mališani koji žive u pušačkim obiteljima imaju viši rizik od razvoja infekcije. Djeca sklona upalama srednjeg uha trebaju izbjegavati kontakt s prehlađenim prijateljima kao i boravak u dimom zagađenom prostoru.

Preventiva
Isprobajte maslinovo ulje! Ova ljekovita zlatna tekućina u narodnoj je medicini već dugo poznata kao sredstvo koje, stvarajući masni film, štiti od upale. Sadrži polifenole koji imaju snažna antioksidativna i antibakterijska svojstva.

Koji mikroorganizmi uzrokuju upalu srednjeg uha?
I bakterije i virusi. Bakterije kao što su Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Hemophilus influenzae i Moraxella izazivaju oko 85 posto slučajeva akutnih upala srednjeg uha. Virusi uzrokuju preostalih 15 posto upala.

Prepoznajte simptome na vrijeme
Mala djeca s upalom srednjeg uha mogu biti razdražljiva, nemirna ili imati problema s hranjenjem ili spavanjem. Stariji se mališani mogu žaliti na bol i punoću u uhu. Groznica može biti prisutna kod djece bilo koje dobi. Ti simptomi su često povezani s infekcijom gornjih dišnih puteva kao što su curenje ili začepljenost nosa te kašalj.

Nakupljanje gnoja u srednjem uhu uzrokuje bol i prigušuje vibracije bubnjića, pa se kod oboljelih osoba može javiti privremeni gubitak sluha tijekom infekcije. Teška upala uha može izazvati pucanje bubnjića. U tom se slučaju gnoj izlijeva iz srednjeg uha u ušni kanal.

Liječenje upale
Mnogi liječnici preporučuju korištenje antibiotika za ubijanje bakterije i to u tijeku aktivne infekcije srednjeg uha. Ako dijete osjeća bol, liječnik može preporučiti i sredstva za njeno ublažavanje. Pritom je iznimno važno slijediti liječnikove preporuke. Nažalost, brojne bakterije koje mogu uzrokovati upalu srednjeg uha su danas otporne na određene antibiotike.

Dođe li do gnojne kronične upale srednjeg uha, liječnik će vam predložiti kirurško liječenje. Ovom se metodom odstranjuje tkivo promijenjeno upalom i oštećeni dijelovi kosti uzrokovani holesteatom srednjega uha (poseban oblik koštane upale srednjega uha).

ordinacija.hr

Prethodni članci:

arti-201002150520006
arti-200908200162006

T.T.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr