no bolje je ne piti / Malo alkohola u prvom tromjesečju trudnoće neće naškoditi bebi?

Image
Foto: Pexels

Mnoge žene se zabrinu kad otkriju da su trudne jer su, ne znajući za drugo stanje, pile alkohol

10.7.2019.
7:30
Pexels
VOYO logo

Opće je poznato da trudnice ne smiju piti alkohol jer može izazvati brojne probleme i za majku i za dijete. No, može se dogoditi da žena ne zna da je trudna pa uživa u čaši vina. piva ili pak nečeg žestokog nakon večere.

Koliko je zapravo alkohol štetan za plod? Prema najnovijoj harvardskoj studiji koja je objavljena u časopisu Obstetric and Gynaecology male količine alkohola u prvom trimestru trudnoće nisu opasne za bebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su usporedili porođaje i zdravlje djece 5,628 majki koje su po prvi put rodile između 2004. i 2011. Polovica tih žena je konzumirala alkohol u prva tri mjeseca trudnoće. 19 posto ih je reklo su pile alkohol prigodničarski, 20 posto konzumiralo je tri do četiri pića tjedno, a 15 posto žena reklo je da je pilo više od sedam alkoholnih pića na tjedan dok su bile trudne.

Image
Foto: Pexels
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopa prerano rođene djece, niske porođajne težine i preeklampsije nije se razlikovala kod žena koje su pile i onih koje nisu pile alkohol, zaključak je harvardske studije.

Danska studija iz 2010. imala je slične rezultate. Pokazala je da male količine alkohola nisu utjecale na razvoj bebe. No, unatoč ovakvim rezultatima znanstvenih istraživanja, liječnici će ipak savjetovati trudnicama da izbjegavaju alkohol tijekom trudnoće i dojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretjerana konzumcija alkohola u trudnoći može uzrokovati fetalni alkoholni sindrom (FAS) kod novorođenčadi. Novorođenčad s fetalnim alkoholnim sindromom ima premalu porođajnu težinu, malenu glavu (što ukazuje na slab razvoj mozga), spljošteno lice, probleme sa srcem teb brojne druge zdravstvene poteškoće. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo