Znanstvenici su ustanovili da sastojak paprike koji joj daje ljutinu – kapsaicin – opušta krvne žile. Štakori s visokim tlakom koji su hranjeni namirnicama bogatim kapsaicinom na kraju su imali niži tlak, pokazala je studija Trećeg vojnog medicinskog sveučilišta u Kini, objavljena u časopisu Cell Metabolism.
Sastojci djeluju tako da aktiviraju receptore u stijenkama krvnih žila. To dovodi do povećane proizvodnje nitričnog oksida, molekule koja štiti krvne žile od upala i oštećenja.
Ovo nije prva studija koja je proučavala vezu između kapsaicina i nižeg krvnog tlaka, no prijašnje su se koncentrirale na kratkotrajno izlaganje, a ne na dugotrajnu terapiju.
Koliko je čili paprika potrebno pojesti na dan da bismo postigli željeni učinak? Znanstvenici kažu da za to trebaju provesti dodatna istraživanja na ljudima. Profesor Zhiming Zhu, voditelj istraživanja, napominje da visok tlak ima više od 20 posto stanovnika sjeverozapadne Kine, za razliku od 10 do 14 posto u jugozapadnom dijelu zemlje, u kojem ljudi jedu dosta ljute hrane.
T.T.
arti-201002170063006 arti-200909140436006 arti-200912280501006